Bye-bye Jonny, bye-bye!

Det er ikke mange som gråter tårer for Veireno i dag.

DA DE VAR VENNER: Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg og Veireno-sjef Jonny Enger under presentasjonen av Oslos nye søppelselskap i september i fjor.

Det er slutt. Oslo gir ikke lenger Jonny cash. Om du hører den brummende lyden av en søppelbil fra gata når du leser dette mandag morgen, er det en kommunal bil du hører. Det er ikke lenger Jonny Enger og Veireno som tømmer søpla i Oslo, det er Renovasjons-etaten.

Riktignok er det de samme bilene og de samme søppeltømmerne. De har kjørt ut fra den samme parkeringsplassen på Alna i dag morges, de har drukket kaffe i den samme brakka. Nå er de kommunalt ansatte, hele gjengen.

Les også: Oslo kommune sier opp Veireno –tar selv over

Det er resultatet av en avtale kommuneadvokaten har fått i land med Veireno, som ble offentliggjort på en travelt innkalt pressekonferanse på Oslo rådhus i går kveld.

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd Lan Marie Nguyen Berg forklarte hvordan de var nødt til å gjøre det på denne måten, for å unngå full stans i søppelinnhentinga.

For, som Dagsavisen skreiv (skryt, skryt!) omtrent på denne plass fredag var det trusselen om Veireno-konkurs Oslo kommune var reddest for. Ifølge de tre sto Jonny Enger og søppelselskapet Veireno med minst ett bein i skifteretten. 20. februar, altså i dag, ville selskapet gått konkurs om ikke noe ble gjort. Trusselen om krise pressa fram denne løsningen.

Oslo kommune har gjort søppelinnhenting offentlig igjen. Men de har ikke gjort det frivillig. De har gjort det fordi ... du veit ... Jonny var råtten.

Les også: Alle vender Veireno ryggen

Det er fint å se Lan Marie og Raymond fortelle at de har jobbet bak kulissene for å si opp kontrakten, helt siden de grove bruddene på Arbeidsmiljø-loven ble kjent. Og det er kanskje forståelig at de ikke kunne si det høyt før.

Samtidig er det ingen tvil om at de to nå gjør sitt beste for å legge skylda på alle andre. De legger skylda på det forrige byrådet, for å ha inngått kontrakten. De legger skylda på den tidligere ledelsen i Renovasjonsetaten for ikke å ha gitt nok informasjon oppover i systemet, og de legger skylda på Veireno selv for å ha gjort en uholdbar dårlig jobb.

Alt dette er rett. Men spørsmålet er om det slutter der. Det rødgrønne byrådet har tross alt hatt ansvaret for denne situasjonen siden de vant valget. En liten dose sunn sjølkritikk kan vel ærlig talt ikke være livsfarlig, eller?

Nå er Veireno ute og Renovasjonsetaten back in business. Det store spørsmålet blir dette: Hvor mange skjeletter er det i skapet? Ingenting tyder på at Veireno har vært et bra drevet selskap. Er det da mulig å bare bytte ut sjefen og logoen, så er alt som det skal? Eller har vi flere overraskelser i vente?

Uansett puster Oslo lettet ut i dag. Vi veit ikke om dette er den beste måten å løse situasjonen på. Men vi veit at Oslo nå har slutta med privat søppeltømming. Kanskje ikke for alltid, Raymond Johansen insisterer fortsatt på at han er tilhenger av private renovasjonstjenester. Men han virker ikke særlig overbevist når han sier det.

Det som har skjedd er jo at privatiseringsmotstanderne har fått rett. Rødt, som vel er det eneste partiet som ikke står til kness i søppel her, burde servert kake på pressekonferansen i går kveld. Bjørnar Moxnes har lenge sagt at han ville tuppe ut Veireno, i går fikk han mer enn han kunne drømme om: Han fikk Arbeiderpartiets garanti om at Oslo-søppel tømmes kommunalt i hele bystyreperioden.

Dette handler jo ikke om Veireno. Det handler om hvorvidt Oslo og det offentlige Norge bør sette ut kritiske jobber til private. Det kan man jo mene mye om, men det viktigste er som følger: Alle som jobber for fellesskapet skal ha skikkelige vilkår. Ellers er Oslo søppel.

Hvis det ligger til grunn, så vil nok ofte spørsmålet om privatisering besvare seg sjøl.

Den mest akutte politiske krisa er nok over. Men det er fortsatt mye søppel der ute.

Les også: Jonny Enger: Tjener rått på Oslos søppel