Nyheter

Vil bygge nytt i Vika

Storebrand Eiendom vil bygge nytt, høyt og miljøvennlig i Ruseløkkveien 26.

1 av 4

Ruseløkkveien 26, også kjent som handlesenteret House of Oslo, kan bli revet fra januar 2018 dersom eieren, Storebrand Eiendom, får det som de ønsker. Byrådet avga i november i fjor en reguleringssak for eiendommen som gir Storebrand anledning til å rive eksisterende bygningsmasse og erstatte den med et nytt og større kontor- og forretningsbygg, med et mindre handelsområde enn i dag. Truls Nergaard, direktør i Storebrand Eiendom, presiserer at ingenting foreløpig er avgjort.

– Reguleringssaken som ble gitt fra bystyret 14. desember gir oss muligheten til å søke om en endelig tillatelse og få et skriftlig vedtak. I tillegg har vi mange leietakere som må tas hensyn til, så dette vil ta tid, sier Nergaard til Dagsavisen.

Les også: Ruseløkka skole rives

Færre butikker

Dagens bygg består av 26.000 kvadratmeter kontorarealer og 16.000 kvadratmeter handelsarealer og et større parkeringsareal. Handlesenteret strekker seg over tre etasjer, og foruten matvarekjeden Meny, og noen få andre butikker domineres alle etasjene av den danske kjeden Illums. Det nye bygget, som er tegnet av Schmidt Hammer Lassen Architects, rommer 42 000 kvadratmeter kontorarealer og 12 000 kvadratmeter handelsflate, pluss garasjeanlegg.

– Om selve handleflaten blir mindre ser vi for oss et det må på plass en del servicesenter som spisesteder og noen butikker. med så mange nye kontorlokaler er det helt nødvendig, sier Nergaard.

Nergaard påpeker at det vil være mer lønnsomt å rive enn å rehabilitere det eksisterende bygget. Arkitekttegningene fra Schmidt Hammer Lassen Architects viser et bygg som er høyere enn dagens bygg men som åpnes opp, med to diagonale passasjer og et offentlig tilgjengelig torg i midten.

– Det er gledelig å se hvordan Storebrand her går foran i å skape nye møterom og økt byliv for byens befolkning. Med et slikt prosjekt, som tilfører så mye til byen, er vi også villige til å tillate noe mer høyder, uttalte byråd for byutvikling i Oslo, Hanna E. Marcussen til Estate Nyheter Norge før jul i fjor.

Les også: Ruseløkka-damer kjemper mot overmakten

Miljø

Direktør Truls Nergaard synes det er hyggelig at byråden står ved uttalte ambisjoner og muliggjør en bærekraftig byreparasjon i Oslo, for tomten ligger midt i smørøyet for det største nybyggingsprosjektet i Oslo siden Barcode i Bjørvika. Et nybygg betyr mer effektiv arealutnyttelse, og en helhetlig større miljøfokus.

– Det betyr i praksis at vi kan bygge med materialer som tilfredsstiller byggebransjens krav til sertifisering som miljøbygg. Vi diskuterer også muligheten for solcellepaneler på taket, sier Nergaard.

Starter rivingen neste år kan et splitter nytt bygg stå klart i 2021. Hvilke leietakere som blir med videre, er foreløpig uklart.