Nyheter

Så pussyhatten passer

Hele verden strikker. Neida, det er ikke et nytt realityprogram, men en hjemmestrikket, antifascistisk Trump-protest.

Bilde 1 av 2

Pussyhats er siste skrik for alle som har sett seg lei på Donald Trumps mange foraktfulle slengbemerkninger om kvinner. Kommentarer som «Grab them by the pussy» og «nasty woman» - sistnevnte brukt mot Hillary Clinton under høstens valgamp - har fått sinnene til å koke. Og om mye er uklart om hva Donald Trumps politikk vil bli på forskjellige områder kan du garantert stole på at hans iboende kvinneforakt neppe forsvinner.

En som har kastet seg på er blogger og journalist Lene Wikander. På bloggen sin skriver hun:

«Vi kan ikke akseptere at denslags omtale av og syn på kvinner som forbruksvare for reaksjonære, forstokkede menn, avskrives som «garderobesnakk» og normaliseres på noen som helst måte.»

– Protesten ble startet i USA mot den typen uvitenhet, hatretorikk og bakstreverske hodninger som Tonald Trump gjennom sine mange utsagn representerer. Men det traff også en nerve i tiden fordi det er en protest mot  den gryende fascismen, rasismen og antifeminismen vi ser vokse fram også her i Europa, sier Lene Wikander til Dagsavisen.

Les også: Kvinner anklager Trump for antasting

Protesthatt

Lørdag 21. januar – dagen etter at Donald Trump blir sverget inn som president i USA samles hundretusener av kvinner, deres partnere, barn og meningsfeller i Washington D.C. for Women's March on Washington. Samme dag arrangerer Women's March Oslo en egen solidaritetsmarsj fra Youngstorget for å støtte amerikanske kvinner og uttrykke våre verdier om likestilling, mangfold, inkludering, klima og et bærekraftig miljø. «Gjennom den amerikanske valgkampen har vi blitt vitner til en uakseptabel retorikk om kvinner, religion, innvandring og klimautfordringer. Vi vil sende et tydelig budskap til den nye amerikanske administrasjonen, og til verden, om kvinnerettigheter er menneskerettigheter» står det på den norske solidaritetsgruppas Facebooksider.
Liknende aksjoner vil skje over hele verden, i følge facebookgruppa til den norske markeringen i Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, London, Toronto, Stockholm og Sydney. Lene Wikander er blant de som stiller i Oslo, iført sin flunkende nye pussyhatt, strikket av en av hennes følgere på bloggen. Nå håper hun at så mange som mulig møter opp og viser solidaritet på lørdag.

Det er vår plikt som bor i verdens beste land for kvinner å vise solidaritet med folk andre steder. Alle rettighetsforkjempere vet at rettigheter ikke er noe man får, men som man må ta. Og at rettigheter heller ikke er noe man kan ta for gitt, fordi de kan bli tatt fra deg, sier Wikander.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Enkel oppskrift

En hatt strikker du selv på noen få timer. Oppskriften finner du på pussyhatprojects hjemmesider her. Den er lettere å strikke enn Skappelgenseren. Yes you can!

Les også: Uten kvinner, ingen Trump