Nyheter

Aina Stenersen (Frp) tar sterk avstand fra partifellens «trønderske banneord»

Mandag ettermiddag la studieleder Kristin Brataas i Nordre Aker FrP ut en Facebook-post hvor hun med grove og rasistiske ord betegnet miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Posten ble litt senere beordret fjernet av leder i Oslo Frp, Aina Stenersen.

Av Tom Vestreng, Espen H. Rusdal og David Stenerud

– Dette er en ikke-sak. Dette er trønderske banneord, og er en typisk trøndersk måte å uttale seg på, sier Kristin Brataas til Dagsavisen.

I Facebook-posten skrev hun:

«Jeg blir så inni granskauen forbanne på dette fittetryne av en vietnamesermegge. Send henne og hennes likesinnende til Vietnam eller Nord-Korea hvor denne kommunistiske diktatoriske sekten passer inn!!!.»

– Ser du at at dette kan bli oppfattet rasistisk og negativt?

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor noen skal oppfatte dette som rasistisk. Jeg har en søster som er halvt filipinsk, så noe rasisme fra meg er det ikke snakk om, sier hun.

–  Saken ble slettet raskt, da jeg skjønte at den var upassende. Men når det gjelder saken så er jeg uenig med henne, sier hun videre.

– Nå er det  ikke slik at dieselbiler forurenser så mye som ho derre skal ha det til. En vedkubbe i peisen forurenser mer, sier hun.

Les også: Brage (11) måtte rømme fra oslolufta

Frp: – Tok grep med en gang

Men det var leder av Oslo Frp, Aina Stenersen som beordret henne om å slette Facebook-posten. Likevel har den  blitt fanget opp, og går heftig på nettet.

– Jeg tok tak i dette så fort jeg fikk vite om det, og ba henne om å fjerne meldingen. Dette er holdninger Frp ikke står for. Vi ønsker å diskutere politikk og sak, men slike karakteristikker ønsker vi ikke, sier Aina Stenersen til Dagsavisen.

– Vi tar dette på største alvor, og skal ha et møte om dette. Dette er en sak som vi vil håndtere internt. Nå er den fjernet, og det er jeg glad for. Som leder av Oslo Frp er dette holdninger og ytringer vi ikke ønsker å ha, og jeg oppfordrer alle til å holde seg til sak.  Vi ønsker å omtale våre motstandere med respekt, selv om vi er uenige i sak, sier Stenersen.

Les også: Søppelkaoset: Pål (59) fikk sparken

– Dette er rasisme

Hos MDG sentralt kommer det reaksjoner.

–   Er dette rasisme?

–  Ja, dette er åpenbart rasisme. Hvis ikke dette er rasisme, så har vi ikke noe begrep om hva rasisme er. Vi har en autoritet som setter grenser for hva som er rasisme, og det er likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp), sier nasjonal talsperson Une Aina Bastholm i MDG.

Hun mener Horne har vært altfor passiv og at hun ikke har tatt debattanter i forsvar når de har blitt utsatt for rasisme i det offentlige ordskiftet.

Jeg synes det er på tide at Horne kommer ut av skapet og tar dem i forsvar. Det vokser fram en hetskultur i sosiale medier. Barn og unge oppdager og observerer dette. På sikt er det en trussel mot demokratiet, sier Bastholm videre.

Hun frykter at få ønsker å stille til valg dersom man blir trakassert på dette viset.

Lan er ikke en ferdigvaska og strigla politiker. Hun har ikke gått den tradisjonelle politikerskolen. Må man vokse på seg flere meter tjukk hud for å stille til valg? Hun er et forbilde for mange unge kvinner og hun viser at det er mulig å ta et slikt ansvar. Likestillingsministeren må på banen og gjøre det klart at slik kan vi ikke ha det, avslutter Bastholm.

– Horne: Jobber mot hatefulle ytringer

Jeg er glad for Oslo Frps leder Aina Stenersen har tatt sterk avstand fra uttalelsen. Det er partiet som håndterer denne saken videre, sier likestillingsminister Solveig Horne (Frp) til Dagsavisen, og henviser til partiet.

Hun presiserer at regjeringen tar kampen mot hatefulle ytringer på alvor.

Vi har nylig lagt fram en strategi mot hatefulle ytringer, og vi styrker politiets og domstolenes arbeid med ulovlige hatefulle ytringer, sier Horne.

MDG: – Uakseptabelt, ikke trøndersk

Leder i Oslo MDG Torkil Vederhus mener dette er over grensen.

–  Det kommer jo innimellom ganske kraftige utfall mot alle politikere, og spesielt de som er synlige i media, slik Lan Marie er nå med dieselforbudet. Men dette er langt over grensen for hva som er akseptabelt, sier Torkil Vederhus.

Han uttaler seg på vegne av partiet ettersom Lan Marie Nguyen Berg sitter i byrådsmøte.

–  Men det er veldig fint at Oslo Frp slår ned på slike uttalelser, og at de har fått henne til å slette posten.

–  Hun sier dette er en vanlig måte å uttale seg på i Trøndelag...

– Jeg kjenner mange trøndere, og ingen av dem snakker slik. Jeg tenker mange trøndere vil like dårlig å bli satt i en sånn bås.

–  Er det en grei reaksjon fra Frp? Å be henne slette posten og si at de tar dette videre internt, eller burde hun ekskluderes?

Det får være opp til Frp å vurdere. Spørsmålet er hvilke tillitsverv personer som kommer med slike uttalelser bør ha, avslutter MDG Oslo-lederen.

Les også portrettet: Lan Maries første minne: «Pappa, jeg tenker en tanke ingen vet»