Nyheter

Sagene er Oslos beste bydel

I Forbrukerrådets kommunetest seiler Sagene opp som den aller beste bydelen i Oslo. Hadde den vært en kommune, ville den tatt fjerdeplassen. Anne Britt (74) vet hvorfor.

Bilde 1 av 4

– Hadde jeg havna på vestkanten vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Det hadde vel vært bedre enn å sove i et telt på Ekebergsletta, men ...

Anne Britt Lübbe (74) kan ikke tenke seg noe bedre sted å bo enn nettopp her på Sagene. Bortsett fra et lite opphold på en hybel på Solli plass, har hun bodd hele sitt voksne liv på østkanten i Oslo. 17 av dem i Grefsenveien på Storo, før hun 1. desember i fjor fikk en omsorgsleilighet på Treschows hus. Hit kom hun etter at hun fikk slag hjemme i leiligheten sin i august i fjor.

– Jeg la meg til å sove middag, og våknet opp lam på venstre side.

Etter rehabilitering på Lillehammer («det var så stille der at jeg ikke fikk sove»), kom Anne Britt tilbake til Sagene.

– Jeg har fått så mye hjelp av helsetjenesten, jeg er veldig takknemlig. Hva skulle jeg gjort uten dem?

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Best på service

Forbrukerrådet har i kommunetesten for 2016 testet service og informasjonstilgjengelighet for innbyggerne i landets kommuner. I Oslo har de 15 bydelene også blitt testet hver for seg, og det er altså her at Sagene seiler opp som vinner. Oslo totalt havner på en 70.-plass, mens Sagene alene ville tatt 4.-plassen hvis den var en kommune. Det er altså bydelens kontakt med innbyggerne som er testet, i form av servicetorg, tilgjengelighet for innbyggerne i form av nettsider, mailbesvarelse og telefonkontakt. Innbyggernes trivsel og kvalitet på tjenester er ikke testet.

– Hva er det Sagene gjør riktig?

– Vi har en policy på at henvendelser skal besvares når vi får telefoner. Kan du ikke selv svare på spørsmålet skal du sørge for at noen andre gjør det, slik at de som ringer slipper å bli satt rundt til flere uten å få svar, sier avdelingsdirektør for helse- og mestring, Inger-Lise Myklebust, i Bydel Sagene. Likevel er hun klar på at bydelen fortsatt kan bli bedre.

– Vi kan bli enda flinkere til å svare de som kontakter oss, og det er noe vi ønsker å bli bedre på i alle ledd av organisasjonen.

Les også: Johanna kastes ut fordi hun har for mange rom

En grei svenske

Tilbake i Treschows hus har Anne Britt fått besøk av hjelpepleier Magnus Andersson, som har jobbet i hjemmetjenesten i bydel Sagene i 11 år. Han har tatt heisen opp i 5. etasje for å hjelpe Anne Britt med støttestrømper og måling av blodtrykk. Etterpå smører han lunsjen hennes, to brødskiver med brunost og leverpostei. Skivene inntas med Dr. Phil som selskap på TV-en.

– Så du Åndenes Makt i går da, Anne Britt? småprater Magnus.

– Du, døra er der borte, vennen min.

... bortsett fra litt ulik smak når det gjelder TV-underholdning, er Anne Britt og Magnus blitt et bra team.

– Han er godgutten min, sier Anne Britt, og gir Magnus et klapp på kinnet.

Les også: Her lever mor og barn i skjul fra far

Savnet leiligheten sin

Å flytte i omsorgsleilighet har derimot ikke bare vært enkelt for Anne Britt, som har vært vant til å greie seg selv.

– Jeg syntes det var forferdelig, og savna leiligheten min veldig. Heldigvis flytta jeg så nær at jeg nesten kan se den.

Anne Britt triller rullestolen bort til vinduet, fosseduren fra Bjølsen Valsemølle utenfor er konstant. Hun løfter blikket og kikker oppover mot Grefsenveien, men en grå bauta av en høyblokk sperrer utsikten.

– Kan ikke du fjerne den for meg da, Magnus? Litt service må man da kunne forvente.