Nyheter

Oslo-skole vant IKT-pris

På Teglverket skole er lærebøker og krittavle byttet ut med nettbrett. Slik blir det pris av.

Bilde 1 av 4

I dag ble elever og lærere på Teglverket skole, som kun er inne i sitt andre skoleår etter at den ble bygget, hedret med Senter for IKT i utdanningens innovasjonspris for sitt arbeid med å utnytte IKT i læring på en helhetlig måte. Teglverket vant klassen for grunnskoler, mens Sandvika i Bærum vant klassen for videregående skoler.

Kompetanse

– Senteret er opptatt av å løfte fram skoler som bruker IKT integrert i fagene og som har gitt lærerne sine nødvendig kompetanse på området. Både Sandvika og Teglverket er skoler som har fått til dette, sier direktør Trond Ingebretsen ved Senter for IKT i utdanningen.

– Skoler over hele landet er med i konkurransen, men det er få skoler som har dratt det så langt som Teglverket, sier han.

Eleven synes det er stas at skolebøkene er byttet ut med nettbrett.

– Vi bruker nettbrettet hele tida i skoledagen, og det er en morsom måte å lære på, sier andreklassingene Vetle Tandberg og Athena Hartmann Tang til Dagsavisen.

Med trente fingre viser de Dagsavisen hvordan regneoppgavene løses på nettbrettet.

– Oppgaver sender vi inn til læreren med et par tasterykk, forklarer Athena, og viser hvordan hun tar skjermbilde av en side, før hun sender det inn.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Stolt

I en fullsattf foajé tok rektor Elisabeth Palmgren imot prisen fra Trond Ingebretsen.

Til stor jubel fra elevene, som jublet minst like mye da de ble fortalt at de skulle få boller etter utdelingen.

– Det betyr mye, og gir en «boost» i forhold til det arbeidet vi har lagt ned. Lærerne fortjener det, og elevene fortjener det, sier Palmgren til Dagsavisen.

– Det har vært tøft noen ganger å være førstemann ut med dette. Vi har droppet lærebøker og er blitt kritisert for det. Vi har et bibliotek, men elvene har ikke hver sin lærebok i hvert fag. I stedet har de hver sin iPad, sier rektoren.

Hun hadde en klar idé og visjon da hun begynte jobben på Teglverket skole for halvannet år siden.

– Vi hadde en visjon om å åpne dører mot verden og framtida, sier hun.

Imponert

Byråd for byrådsavdeling for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap) var tilstede på utdelingen, og var imponert over hva den ferske skolen har fått til.

– Dette er strålende. Nå jobber vi med en strategi for læringsteknologi i byrådet, og det å hvordan Teglverket skole har lykkes er flott.  Elevene gjør det veldig bra og de er veldig motiverte, og de har flinke lærere, sier Lippestad til Dagsavisen.

–  Dette hjelper oss veldig når vi skal lage denne strategien. Dette må vi prøve å løfte inn i alle skolene i Oslo. Men så er det sånn når man skal lære noe, så er læreren viktigst. Læringsteknologi  er et redskap, og det er klart at i den tiden vi lever i, hvor alt digitaliseres, så vil det å ha kunnskap om teknologi  være helt avgjørende når de skal ut å få jobb, sier byråden.

Før elvene fikk henda i nettbrettene, ble lærerne skolert i hvordan de skulle bruke dem i undervisningen.

– Vi har trent lærerne i metodisk bruk, hvordan de skal få god pedagogikk og  metodik  i forhold til digtale verktøy i skolen. Digitale verktøy i seg selv gir vedlig lite. Det er den gode bruken som gir resultater, sier Erling Grønlund i Rikt, som har trent opp lærerne på Teglverket, og i skoler i over 70 andre kommuner i landet.

Tom Vestreng

Tom Vestreng

Journalist