Nyheter

Egon Olsens allé?

Ikke alle ser det komiske i at alleen opp til Oslo fengsel kan bli oppkalt etter fengselsfuglen fra Olsenbanden.

Alleen, som går fra Grønlandsreiret og opp til Oslo fengsel, er udødeliggjort gjennom filmene om Olsenbanden. Her marsjerte Egon Olsen ut med bowlerhatt og sigar etter løslatelse.

Men da Frp-politiker og bystyrerepresentant Peter N. Myhre stilte opp i media i høst med et forslag om å navngi alleen etter karakteren, var det ikke alle som applauderte forslaget.

– Helt på trynet, synes redaksjonen i Røverradioen, Oslo fengsels egen radio.

– Det er vi som sitter her, ikke dem. Egon Olsen var ikke en ekte kriminell en gang, men en skuespiller, sier de oppgitt i et eget radioinnslag. Selv foreslår de innsatte Nymannsstien.

– Man får en ny sjanse og kommer forhåpentligvis ut som en bedre mann.

To mot tre stemmer

De innsattes navneforslag, endret til Nymanns allé, har vært oppe til førstegangsbehandling i navnekomiteen i bydel Gamle Oslo. Der fikk forslaget to stemmer, mot tre for Egon Olsens allé.

Jorid Martinsen (SV) stemte for de innsattes forslag.

– De fortjener å bli tatt på alvor. Både det å bli fengslet, og håpet som ligger i å slippe fri, burde veie tyngre enn Peter N. Myhres ønske om å være i media med hatt og sigar, sier Martinsen.

– Dessuten synes jeg det er strålende at de innsatte også engasjerer seg.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Skeptiske

Wibeche Sørensen er ute og lufter hundene i Grønlands park sammen med venninnen Susan Bredal Målvik.

– Egon Olsens allé er bra, det passer best med historien, synes Sørensen.

Nymanns allé har hun ingen tro på.

– Jeg kjenner folk som sitter her, dette er et av de tøffeste fengslene med tunge kriminelle. Det er dessverre få som klarer en ny start. Det er en fin tanke, men de fleste ryker jo inn igjen.

Siv Lyngsnes er også ute i høstsola, noe mer optimistisk.

– Nymanns allé er et godt forslag. Selv om det ikke alltid blir sånn at de innsatte klarer en ny start, skal man ta drømmene deres på alvor.

Det blir opp til bydelsutvalget å ta den endelige avgjørelsen, tidligst i februar, når de får den endelige innstillingen fra navnekomiteen.

– Forslaget er ute på høring med frist 31.januar, så skal det behandles på nytt av oss, sier Helge Winsvold, leder i komiteen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: