Nyheter

Siste reis for gamle Jordal Amfi

Om snaut to år skal nye Jordal Amfi stå klar. I dag ble de siste formaliteter ryddet av veien, da kontrakten med entreprenøren NCC ble underskrevet.

Bilde 1 av 4

Se video nederst i saken!

JORDAL AMFI: – Dette er en dag vi lenge har sett fram til, og jobbet mot lenge. Helt siden vi jobbet med planene om et OL i Oslo, sier Eli Grimsby, byggherre og direktør i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF til Dagsavisen.

Jordal Amfi sto klar til OL i 1952, og har mer eller mindre råtnet på rot  i mange år, og har forlengst nådd pensjonsalder.

Nå blir ny og moderne hall endelig en realitet.

Signerte

16, januar neste år starter rivningen av den gamle hallen, og en flunkende ny hall vil reise seg der den gamle sto.

– Når du kommer til Nye Jordal Amfi, vil man kunne kjenne igjen uttrykket til den gamle hallen. Man vil vite at man er på Jordal, sier Eli Grimsby.

Med Marianne Brudevold Eek, avdelingssjef i NCC Infrastructure, divisjon Civil Engineering, signerte hun kontraktspapirene for nye Jordal Amfi.

–  Interessen blant entreprenørene var stor. Vi fikk inn fem tilbud, og det er vi veldig fornøyd med, spesielt med tanke på hvor stort dette prosjektet er. Vi merker også stor interesse fra inn- og utland hva gjelder leveranser inn i prosjektet. Dette er interessant for leverandørene.  I skarp konkurranse med de andre har vi nå valgt totalentreprenør for prosjektet som blir NCC Norge AS, sier  Stein Mortensen fra Kultur- og idrettsbygg Oslo KF er prosjektleder for nye Jordal Amfi.

NCC har tidligere bygget store idrettsanlegg som Bislett, Fredrikstad stadion og Telenor Arena. Nå får de et nytt signalbygg å jobbe med.

– Vi er veldig glade for å få dette oppdaget og vi gleder oss til å sette i gang, sier Marianne Brudevold Eek til Dagsavisen.

Historiefortelling

– Det er viktig historiefortelling det som skjer nå. Gamle, ærverdige, tradisjonsrike, men akk så slitte Jordal Amfi rives. Vi skal imidlertid sørge for å ta med oss historien som ligger i veggene og bygge et nytt, historisk og ærverdig bygg for framtida, sier Eli Grimsby.

– Vi har en travel og spennende tid foran oss. Vi har allerede hatt en god dialog med VIF og har utarbeidet et godt grunnlag for å gå inn i en optimaliseringsfase med entreprenør hvor konkrete løsninger kommer til å bli tegnet ut. Vi er opptatt av å holde tempoet oppe, så oppstartsmøte blir allerede torsdag 27. oktober, sier hun videre.

Fossiilfrie

Et av kravene fra Oslo kommune, er at byggeprosessen skal være fossilfri.

Det betyr at alle anleggsmaskiner på byggeplassen skal være elektriske eller gå på biodiesel. Det samme gjelder oppvarming og tørking av byggeplassen.

Kultur- og idrettsbygg har vært opptatt av å utfordre bransjen på dette området.

–  Som første byggherre i landet la Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg Oslo KF inn konkrete krav i anbudskonkurransen til flerbrukshallen på Lambertseter om at alle anleggsmaskiner skulle være elektriske eller gå på biodiesel under byggingen. Samme krav ble stilt til oppvarming og tørking av byggeplassen. Kultur- og idrettsbygg opplever at bransjen ønsker å strekke seg når vi konkretiserer krav om fossilfri anleggsdrift.  Så langt det lar seg gjøre, er fossilfri anleggsdrift et standardkrav hos oss i dag, sier Eli Grimsby.

Siste kampen på gamle Jordal Amfi blir 7.1.2017, når Vålerenga tar imot Frisk Asker.

Da vil nok en del publikummere benytte anledningen til å ta med seg minner fra gamle Amfi'n.

Tribuneseter og murbiter fra den gamle arenaen vil helt sikkert bli attraktive suvenirer, og etter hva Dagsavisen erfarer vil det også bli avholdt auksjoner over Jordal-effekter.

Planlagt ferdigstillelse er september 2018 slik at den nye hallen kan stå ferdig til sesongstart .

Den nye hallen bygges etter NHL-mål, det vil si fire meter smalere bane, og med krappere rundvant.

Nye Jordal Amfi - animasjon from Kultur- og idrettsbygg on Vimeo.

Mer fra Dagsavisen