Nyheter

Ber om en forklaring

Siden 3. oktober har Renovasjonsetaten fått inn over 5.000 klager på manglende avfallshenting. Nå vil leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, ha en forklaring fra byråden på avfallskaoset.

krever svar: Leder av Oslo Frp, Aina Stenersen, vil sende et skriftlig spørsmål til byråd Lan Marie Nguyen Berg, der hun ber om en forklaring på avfallsproblemene. FOTO: KRISTER SØRBØ

– Jeg kommer i løpet av de nærmeste dagene til å stille byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), et skriftlig spørsmål på kaoset. Jeg vil ha et svar på hvorfor dette kunne skje, og hvorfor det har tatt så lang tid å ordne opp i dette, sier Frp-lederen til Dagsavisen.

Les også: Søppelberg i Oslo

Treghet

– Jeg mener byrådet slipper for lett unna her. Dette er Lan Marie Nguyen Berg sitt ansvar. Jeg mener de bør gå igjennom anbudet til Veireno, og se om det er kontraktsbrudd. Det kan ikke være slik at man skal ha en innkjøringstid på flere uker.

Selv bor hun på Lambertseter, hvor avfallet flyter, ifølge Stenersen.

– Jeg synes byrådet har vært trege med å ta ansvar. De burde grepet inn mye tidligere med ekstra mannskaper og ressurser. De burde gitt et klart signal om at det ikke var aktuelt med så lang innkjøringsperiode, sier hun.

– Jeg kommer også til å stille spørsmål til byråden om hvem som må ta de ekstra kostnadene i denne perioden når Veireno ikke oppfyller forpliktelsene sine. Er det innbyggerne (kommunen) eller selskapet Veireno? Det vil jeg vite, sier Stenersen.

Les også: Fagforbundet skeptisk til nytt søppelselskap

Trenger tid

Byråd Lan Marie Nguyen Berg mener det er normalt med en viss innkjøringstid.

– Byrådet har vært tydelig med Renovasjonsetaten og den nye operatøren; avfallet må hentes. Situasjonen vi hadde i begynnelsen av forrige uke er ikke akseptabel. Derfor initierte vi en rekke strakstiltak, med økt bemanning, forlenget åpningstid og henting av avfall gjennom helgen, sier byråd Lan Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

– Vi har ny operatør og vi har lagt om rutene. Da må man regne med en viss innkjøringsperiode. Jeg kan garantere at kommunen jobber på spreng for at alt avfall skal hentes. Jeg er glad for å se at strakstiltakene våre virker. Status nå er at det totalt sett ble samlet inn normal mengde avfall i forrige uke. Så selv om vi ikke er helt i mål, så er vi på riktig vei, legger hun til.