Nyheter

Mister bassengtilbud

Terapibassengen på Diakonhjemmet lekker, og det vurderes nedlagt fra påske. Det betyr at mange revmatismepasienter mister et verdifullt tilbud.

Norsk Revmatikerforbund kan miste et livsviktig tilbud om terapibassenget på Diakonhjemmet sykehus blir nedlagt fra påske neste år.

Bassenget ved Diakonhjemmet holder 34 grader, en temperatur det må ha for å kunne fungere som terapi.

Diakonhjemmet sykehus vurderer nedleggelse av sitt terapibasseng fra påske 2017. Bassenget er lekk og krever økt oppussing. Saken skal opp i sykehusstyret 20. oktober. Det finnes ikke alternative terapibasseng som holder 34 grader varmt vann i Oslo (standard varme for å fungere som terapi). Det betyr at pasienter med revmatisk diagnose i Oslo vil stå uten rehabiliteringstilbud i varmtvann. Oslo kommune har så langt ikke kommet opp med et tilbud for kronikere som trenger dette tilbudet.

Norsk Revmatikerforbund (NRF) har nå drevet lobbyvirksomhet overfor alle politiske partier, og ansvarlige på sykehuset og i kommunen, for å få midler slik at bassenget fortsatt kan holdes i drift.

Nasjonale tjenester

Diakonhjemmet sykehus tilbyr nasjonale tjenester for revmatologi. I tillegg har de driftet et basseng på ren goodwill i seks år til tross for at det er kommunens ansvar. Nå trenger sykehuset både pengene og arealet for å imøtekomme nye krav fra Helse Sør-Øst. NRF mener at kommunen har to valg:

* Enten å gi Diakonhjemmet sykehus økte midler til å drifte basseng og areal.

* Eller skaffe et alternativt basseng med 34 grader i byen.

- Kommunene fikk ved innføringen av samhandlingsreformen ansvaret for rehabilitering av sine kronisk syke innbyggere. Vi ser i Oslobudsjettet at det ikke er avsatt midler til nye basseng før i 2019.  Oslopolitikerne må gi rehabiliteringstilbud i varmtvann i 34 grader, sier Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.

NRF Oslo fylkeslag har i lang tid jobbet mot politikere i kommunen uten å bli hørt, sier generalsekretæren.

Venter på statsbudsjettet

Nå håper de på hjelp fra helseminister Bent Høie (H) og statsbudsjettet som legges frem i morgen.

Det ikke er avsatt spesifikke penger til varmtvannsbasseng i siste Oslobudsjett. NRF venter spent på opptrappingsplanen for rehabilitering som helseminister Bent Høie avslører innholdet av i Statsbudsjettet torsdag denne uken.

– Vi forventer at det medfølger penger til rehabilitering til kronikere i statsbudsjettet. Regjeringen må vise at de vil implementere samhandlingreformen i budsjettet. Det vi har sett til nå, er at de har bygget ned spesialisttjenesten uten å ruste opp tilsvarende primærhelsetjenste til denne gruppen. Resultatet er at kronikere står uten tilbud mange steder. Derfor er denne saken på Diakonhjemmet også et ansvar for nasjonale politikere på høyeste plan, mener Tone Granaas i NRF.