Nyheter

Roper varsku om fattige barn

Det bor flere fattige barn i Oslo enn det bor folk i Lillehammer. Politikere må tørre å forskjellsbehandle, mener finansbyråd Robert Steen.

Bilde 1 av 4

– Alle som kommer på besøk til Oslo, møter en by man blir imponert over. Det kan være Karl Johan, Aker Brygge eller her på Ekerbergsletta under Norway Cup. Det som har overrasket meg mest siden jeg gikk inn i politikken, er det som befinner seg bak fasaden. En av tingene der er alle de fattige barna som finnes i Oslo.

Det sier finansbyråden i Oslo, Robert Steen.

Les også: Tidsbank på Tøyen

Storbyens problem

Den tidligere Schibsted-direktøren ble hentet inn som finansbyråd av eks-svoger Raymond Johansen i fjor og er i ferd med å runde sitt første år som politiker.

Med ansvaret for hovedstadens finanser og budsjetter, er Steen blitt opprørt over den omfattende barnefattigdommen i Oslo. Over 23.000 av barna her regnes ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) som fattige. Antallet speiler ikke bare at Oslo er Norges største by. Blant norske fylker ligger hovedstaden på den suverene førsteplassen i andelen fattige barn (se fakta).

– Er ikke det storbyens forbannelse? At de største byene alltid tiltrekker seg for eksempel familier fra utlandet som har vanskelig for å finne jobb?

– Jeg vil ikke kalle det storbyens forbannelse, men storbyens utfordring. Analysen kan være riktig, men med en gang man aksepterer det som et premiss, mener jeg politikerne har spilt fallitt, sier Steen.

Som en illustrasjon på at barnefattigdom lenge er forsømt av politikerne, viser han til Holmenkollen. Ifølge Steen gikk halvparten av Oslos samlede investeringer i idrett de siste ti årene til hoppbakken der.

Dyre signalbygg

– Oslo har en fantastisk fasade. Jeg skjønner at man rynker panna når Oslo har råd til å bygge en hoppbakke til 1,8 milliarder kroner, men samtidig har 23.000 fattige barn. Eller et bibliotek til 3 milliarder, sier han.

Steen har lenge, blant annet i Dagsavisens debattspalter, akket seg over at nasjonale politikere i altfor liten grad bidrar til å bedre forholdene for barn i Oslo. Han tror at den fasaden kan bidra til det.

– Et eksempel er hvordan Oslo blir forfordelt i finansiering av barnevernet. Hvis vi skulle hatt samme finansiering av barnevernet som alle andre kommuner i Norge, skulle vi hatt 160 millioner mer av staten hvert år. Det er en måte å forskjellsbehandle barna i Oslo på, sier han.

Les også: Klassedelt lenge før innvandrerne kom

Geografiske forskjeller

Noen budsjettlekkasjer vil ikke byråden komme med. Men han lover at det vil komme tiltak.

– I tillegg til at Oslo som helhet har den høyeste barnefattigdommen i Norge, er det også sånn at barnefattigdommen er veldig konsentrert i visse deler av byen. Her må man som politiker tørre å forskjellsbehandle. Man må tørre å angripe problemene der de er størst, sier Steen.

Portrett: Robert Steen: - Jeg snakka ikke med pappa på 10 år

Mer fra Dagsavisen