Nyheter

Hundeeiere driter i småbarna

Hundeeiere bruker lekeplassene i barnehager i Oslo, som do for hundene sine. Det innebærer en helsefare for ungene.

Bilde 1 av 4

– Dette er et velkjent problem. Det hender vi må plukke opp hundeavføring når vi kommer på jobb, forteller Ulla Krantz, leder av Hallènparken barnehage i Grünerløkka bydel, om den ulovlige hundeluftingen.

– Et tilbakevendende problem, bekrefter kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg, som har ansvaret for å forvalte barnehageområdene i Oslo.

– Vi er av og til plaget av hundeeiere som bruker barnehagen som luftegård, istemmer Heidi Larssen, bydelsdirektør i Bydel Grünerløkka.

Bakterier og parasitter

Hundeeiere som etterlater seg hundeavføring i barnehagene, leker med barnas helse.

– Avføringen til kjæledyr som hund og katt, kan inneholde bakterier eller parasitter som kan gi sykdom hos mennesker ved direkte kontakt, opplyser Bernardo Guzman Herrador, seniorrådgiver ved Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet

– Spesielt små barn som leker i jorda kan få i seg bakterier eller parasittegg ved kontakt med jord som er forurenset av avføring fra dyrene, for eksempel i sandkasser, fortsetter han.

– For å forebygge smitte bør hunder og katter regelmessig behandles med markmidler, og de bør også holdes unna barnehager, lekeplasser og sandkasser. Hundeavføring må alltid fjernes av eier fra områder der barn leker. I tillegg er det viktig med god håndhygiene etter lek ute og før måltider, understreker seniorrådgiveren.

Ignorerer forbud

– De fleste barnehager i sentrum har skilt på porten hvor det blir informert om at hunder ikke har adgang. Men vi vet at på kveldstid er utelekeplassene til barnehagene mye brukt av hundeeiere, forteller Ulla Krantz.

Nå i sommer har hun vært leder av den eneste sommeråpne barnehagen i Grünerløkka bydel, Barnas Hus, vegg i vegg med Hallènparken barnehage.

– Hvorfor trosser hundeeierne forbudet, tror du?

– I forbindelse med kveldsmøter i barnehagen har vi snakket med hundeeiere som har vært inne på området. De forteller at de ønsker at hundene skal kunne løpe fritt på et begrenset område. Da har de full oversikt over hvor hunden er til enhver tid. Vi har også fått informasjon fra enkelte hundeeiere om at det er tryggere å ta med små hunder inn i barnehagen, fordi det er større hunder som luftes i parken like ved siden av oss.

– Parken ved siden av?

– Ja, Hallènparken ligger ved siden av barnehagen.

Krantz tilføyer at hun har ingenting imot at utelekeplassen til barnehagen brukes av småbarnsforeldre, barn, ungdom og andre på kveldstid.

– Den er ment å brukes av befolkningen, men det er en utfordring med hundeeierne, sier hun.

Marte Svenneby i Omsorgsbygg kan fortelle at også selve forbudsskiltingen byr på problemer.

– Noen skilt blir revet ned, uten at jeg skal spekulere i hvem som gjør det.

Forskrift

Byrådssekretær Halvard Hølleland (Ap) i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, opplyser at Oslo kommune har en egen forskrift om hundehold, som utfyller bestemmelsene i hundeloven. Her heter det blant annet: «Hunder har ikke adgang til skoler, skolegårder og barnehager uten etter avtale mellom hundeholder og den ansvarlige for skolen eller barnehagen».

Han oppfordrer folk til å ta kontakt med sin bydel hvis de erfarer at forbud mot hundelufting blir ignorert.

Politi og byvakter

I Grünerløkka bydel er det tett mellom forbudsskiltene.

– Alle våre barnehager er sentrumsnære, og det gir oss nok noen større utfordringer med uønsket opphold enn vi liker, sier bydelsdirektør Larssen.

– De ansatte går alltid en runde om morgenen i barnehagens uteområde for å fjerne uønskede ting. Dette er ikke en hyggelig jobb og burde være unødvendig, men er dessverre ikke det, tilføyer hun.

Også andre metoder benyttes for å begrense hundeluftingen og risikoen for syke småbarn.

– Både politiet og Bymiljøetatens byvakter er klar over forholdene og tar av og til noen runder der vi er mest plaget, opplyser Larssen.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen