Nyheter

Lorry smiler igjen

Humla suser og kveldene forsvinner i sommerhagen til Lorry, et på alle vis varmt treffpunkt for øl- og matglade.

Uteserveringen til Lorry ligger som en grønn oase.

5

Lorry
Parkveien 12
Tlf: 22696904

Mat                     5
Meny                  5
Miljø                   5
Service              4
Prisnivå             4

– Når Lorry har fanget makrellen, er sommeren kommet på ordentlig, sier Byløven, og gransker et menykart som absolutt er egnet til å skape sesongatmosfære og stemning under trekronene i Hegdehaugsveien, der uteserveringen til Lorry ligger som en grønn oase med stedets rustikke og brune sjenkestemning ivaretatt.

Lorry er en institusjon som knapt behøver nærmere introduksjon, et vannhull som tidlig ble kjent for sitt enorme utvalg i norsk og utenlandsk øl på flaske og tapp, og et til tider aldeles glimrende spiseri med vekt på sesongmat, husmannskost og norske tradisjoner. Noen av tradisjonene er imidlertid borte, som at de konkurrerte med for lengst nedlagte Casino om å ha byens sureste og tverreste servitører, som så det som en plikt å æreskjelle gjester som ymtet frampå om at de ville bestille.

Nå er servicen upåklagelig, men kanskje litt upersonlig og akkordmessig om man skal pirke på noe. Så har da også Lorry et rykte de skal røkte, etter et sviende besøk fra Mattilsynet i fjor sommer som resulterte i at kjøkkenet ble stengt på dagen på grunn av dårlig hygiene. Drifterne tok øyeblikkelig grep, og kunne kort tid senere proklamere friskmeldingen på sosiale medier og at kjøkkenet og restauranten igjen var åpen. Eller som de selv skrev: «Åpent i over 100 år, stengt i 39 timer». Nå er smilefjeset på plass, det samme er det hos gjestene som denne varme helgedagen mesker seg i reker, makrell eller rett og slett «dagens».

Det er ikke bare stamgjestene som setter pris på at tradisjonene holdes i hevd, men det var neppe dagens rett som lokket Trond Giske til stedet da han var minister og deltok på et nachspiel som for noen år siden utgjorde en av de virkelig store politiske vannglasstormene. For Lorry var medieoppslagene gull verdt. Om de var en skjenkestedenes «Oslo-kjendis» fra før, ble de nå landskjent på en måte som trakk også tilreisende til dette stedet der kunst, politikk, medier og sladder går opp i en høyere enhet. Det har gått mange dagens ut av kjøkkenet siden Giskes Lorry-stunt.

– Jeg liker at de tviholder på dagens rett, og at den er forutsigbar. Vil jeg ha fårikål eller eisbein midt på sommeren, så vet jeg hvor og hvilken dag jeg skal gå.

Byløven er imidlertid fristet av fisk, og fra middagsmenyen lyser ikke minst «Lorrys hjemmelagde fisk- og skalldyrsuppe» fra forrettene som et alternativ til sommermenyen, som lokker med både «Nydelige reker», blåskjell og stekt makrell eller pir, men også nyere varianter som «varmrøykt laks med nykål, gresskarkjerner og rogn» og en Entrecotesalat bestående av entrecôte stekt i trøffelolje med parmesan og asparges, med blant annet grillet paprika, syltet løk og ramsolje. En på alle vis perfekt sommerrett som også kan utgjøre en voksen forrett.

Løvinnen velger lammeskanken som hovedmåltid. Lammet er dagens rett lørdag og søndag, og etter å ha gløttet mot sidebordet og hørt fornøyde stønn derfra. Det var absolutt en indirekte anbefaling verdt å følge. Men først fiskesuppen, en fransk variant med store saftige fiskebiter og blåskjell og reker som ga ytterligere smak til en ypperlig base, og ikke minst et helt måltid i seg selv. Menyen advarer riktignok om at her serveres maten i sjenerøse porsjoner, men du tror det knapt før du ser det. Likevel er suppen så lett i konsistens at den fungerer utmerket som forrett til både fisk og kjøtt. Lammeskanken var mør, med klassisk potetmos og rødvinsjy, helt etter oppskriften. Rett og slett en god og helhetlig rett som temmer den kjøttsultne med gode smaker og råvarer som varmer et mathjerte.

Byløven er fortsatt fiskelysten, og velger steinbitfilet med gulrotpure og steinsoppsaus som hovedrett. Steinbiten holdt kvalitetsmessig følge med lammeskanken, perfekt tilberedt, uten snev av tørrheten som kan ødelegge ethvert fiskemåltid. Men her ga tilbehøret en kjedeligere opplevelse enn man kunne tro, og særlig steinsoppsausen kunne hatt mer smell i seg.

– Men dette er absolutt godkjent, og utgjør et sikkert kort om man kun er ute etter sosial stemning og hverdagsmat et par hakk over gjennomsnittet. Og på sommeren er det ikke minst hagen i seg selv som lokker, hvor man til maten og på varme dager kan fordype seg i et ølkart der de har det meste også på tapp, enten man vil ha hveteøl, IPA, tunge mørke sorter eller rett og slett iskald klassisk pilsner. På det området slår de også glatt de fleste nykommerne innen gastropubsjiktet. Og det er lett å glemme at slike steder finnes når alle de nye stedene slåss om oppmerksomheten og burger- og ølsultne nordmenn, men ingen av dem er i nærheten av å være så genuine og så innbydende som Lorry er på sitt beste.