5
Skur 33
Akershusstranda 11
Tlf 23 35 70 60
Mat 5
Meny 4
Miljø 6
Service 5
Prisnivå 5
– Hva skjer? Er det noen som har bursdag?
Men nei. Byløvene oppdager raskt at applausen blant gjestene som sitter helt ytterst ikke skyldes en sjarmoffensiv fra servitørene, men at den ene fiskeren som har funnet seg en plass på brygga like utenfor Skur 33 har halt i land en ganske så pen torsk, og straks starter en liten disputt bordene imellom om kvaliteten på fisken her innerst i havnebassenget.
Denne torsken havner uansett ikke på kjøkkenet til Skur 33, de har åpenbart nok fra før på et kjøkken som er eminent dreid rundt det beste av sesongens marine råvarer. Tross alt er de et selverklært italiensk «Trattoria de mare». Og det italienske konseptet innebærer også pizza og pastaretter som alternativ til de tyngre kjøtt- og fiskerettene. Men best av alt er at denne sommeren har den populære nyvinningen på Akershusstranda fått dreis på uteserveringen i «havgapet», med midtstilt bar og rustikke bord og stoler som speiler seg i blank sjø og «evig» sommersol. Her gir de Tjuvholmen og Sørenga kraftig konkurranse, og danker lett ut høyt prisede naboer som Solsiden der den ligger med åpne vinduer og stiv snipp i skyggen av cruisebåtene.
– Er Skur 33 sommerens best bevarte uterestaurant?
Svaret gir seg selv, et rungende ja fra Byløvene, i hvert fall om sikter mot et prismessig mellomsjikt og man i tillegg til å drikke iskalde fattappede Peronis eller «husdrinker» som Italian Margherita vil spise østers og pizza mens man ser på båtlivet og folk som drifter havnelangs. Eller hvorfor gjøre så mye ut av det, når man rett og slett kan nyte atmosfæren av det kontinentale Oslo-livet som stedet innbyr til – komplett med fiskelykke så vel på tallerkenen som fra kaikanten om man vil.
Denne solfylte og døsige dagen fikk Byløvene med nød og neppe et bord ute. Vi kunne selvsagt sittet inne i «skuret», under de grå og grove plankene, som statister i den maritime scenografien rundt de store lyse vinduene, men på solfylte sommerdager trekker man ut. Menyene er de samme, og nå på sommeren kan man for eksempel velge den store skalldyrtallerkenen til 650 kroner om man virkelig vil skeie ut. Fra en lavere hylle prismessig sett kan man gnafse grillede sjøkreps eller et halvt kilo reker, eller velge dagens menyer. Det vil si en 3-retter på ukedagene til kroner 495 eller en 2-retter på en søndag til 395. Utvalget viner på glass er dessuten stort, mens et eget vinkart fører deg langt inn under de italienske vinrankene om du er ute etter mer spesiell drikke.
[ Følg Dagsavisen Oslo på Facebook! ]
Byløvene fikk denne dagen som forrett en rekerett servert i et lite «norgesglass», med nydelige små ferske reker i en cocktail av sterke smaker og friske urter. Fisken som hovedrett var en lysing rigget til på et stillas av grillet nykål, og den gode, torskefisken delte seg som skifer under sølvhammeren. Da Byløvene testet Skur 33 etter åpningen i 2014, ble det sagt at de hadde noe å gå på i både kjøkkenveien og vedrørende servicen. Nå er begge deler drillet til fingerspissene, med et helt lite kobbel av oppmerksomme, hyggelige servitører og et kjøkken som vender tilbake i drømmene etter at man har forlatt stedet. Ikke minst stedets pizzaer. Mange restauranter i byen kappes om å servere Oslos beste av arten, og selv om Skur 33 ikke alltid huskes når disse listene settes sammen, er det en veldig god grunn til at stabler av ved ligger innenfor døren deres selv på varme sommerdager. Den vedfyrte steinovnen gir konsistens og smak til en Vesuvio med «salami pikante», og til formidable Margeritaer med knasende sprø bunn som pizzageneralen tryller ut av ovnen selv om den ikke står på menyen. Fra tidligere besøk vet vi at også pizzaen som de har kalt «Skur 33» er en vinner, der den røkte skinken smelter mozzarella og parmesan med steinsopp som selve prikken over i-en. Dette er også overlegen sommermat på døsige dager, og etter bordene rundt å dømme er det pizzaene folk gjerne velger. Prøv gjerne noe annet på menyen også, for selv om pizzaene er gode er det signaturrettene og den italienske fiskelykken som gjør havneskuret særegent. Da byløvene var der etter åpningen var konklusjonen at vi var råsjarmert. Det er vi fortsatt. Og lykkelig solbrente i tillegg.