Nyheter

Høster grønt med kongelig gjødsel

Rojal kumøkk fra Kongsgården, grut fra Kaffebrenneriet og matavfall med Michelin-stjerner fra Maaemo gir kompost med den beste grobunn for urbane grønnsaker.

Bilde 1 av 3

I går ble den første salaten, som ble plantet i mars, høstet inn.

Det er ikke så ofte ordfører Marianne Borgen (SV), som kom til Losætra per sykkel og ikke svart Audi, får møkk på fingrene. Men på sitt første besøk på Losætra lot hun seg rive med, både på planting av jordskokk, og høsting av ruccolasalat.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Grønt midt mellom alt

Da fikk det ikke hjelpe av ordførerbuksene var hvite da salaten skulle plukkes.

– Dette er første gang jeg er her, og jeg synes det er helt fantastisk hva de har fått til. Det er så gøy at det her på Sørenga, midt imellom boligområder, veier og kommersiell virksomhet, at det er mulig å dyrke så mye forskjellig, sier ordføreren til Dagsavisen.

Grønne fingre

Sammen med barn fra barnehager i området, satte hun den første jordskokken i bakken og viste at selv en ordfører har grønne fingre.

– For barn er det flott å få kjennskap til hvor mat kommer fra, og at de lærer viktigheten av å ta vare på jorda, og at vi kan dyrke mat. Så dette er jeg veldig begeistret for, sier hun.

– I byrådserklæringen som det nye byrådet fremla, står det tydelig at vi skal legge til rette for at flere skal få muligheten til å dyrke i denne byen. Jeg vet at det er veldig populært med disse planteklassene, som noen har på verandaen sin og andre i bakgården. Det er en stor interesse i byen for å lære mer om dyrking, og kunne dyrke selv, sier ordføreren.

Les også: Søker første bonde i by’n

Losæter ligger midt mellom trafikktårnene ute i Bjørvika og er sannsynligvis Norges mest urbane seter. Her dyrker bybonden fram økologisk mat og inspirerer flere til å bli bønder i byen. På Losæter er det også parsellhager, urtehage og bikuber.

– Hvordan er det mulig å få dyrket noe som helst, her hvor asfalt og veier dominerer?

– I utgangspunktet er dette et sted hvor ingen ting skulle kunne gro, sier bybonde, Andreas Capjon til Dagsavisen.

Han har vært bybonde på Losæter på heltid siden 1. april, og har vent seg til å være bonde midt i storbyen.

– Lydforurensningen er her. Hva gjelder forurensning og plantekvalitet, så er ikke det et problem. Vi har et samarbeid med NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi), som har gjort undersøkelser her de siste årene. De viser at det er god kvalitet på det vi dyrker. Plantene tar til seg CO2, men svevestøvet blir ikke borte. Så det er greit å skylle grønnsakene før det spises, sier bybonden.

– Men det miljøet vi påvirker mest, er nok det sosiale miljøet. Jeg har knapt nok vært her alene siden jeg begynte her, sier han med et smil.

– Dette er femte året vi driver på med dette, og det er 100 personer som er med, og har sine egne kasser. Også flere barnehager har sine egne kasser her. Her dyrkes alt som det er mulig å dyrke utendørs, sier Andreas Capjon.

– Poenget er å gi inspirasjon til å dyrke. Det er enkelt å dyrke, og man trenger ikke så mye for å få det til, sier han og viser en bøtte, hvor potene gror godt.

Bybonde-prosjektet er utviklet med støtte fra Bjørvika Utvikling, Statens vegvesen, Norges Bondelag og Norgesgruppen.

Den amerikanske kunstneren Amy Franceschini i Kunstnerkollektivet Futurefarmers som hun leder, har drevet urbane landbruksprosjekter i en årrekke, og var de som startet opp på Sørenga.

Forrige helg startet også Futurefarmers Flatbread Society byggingen av et skulpturelt bakehus og drivhus på Losæter som vil lage brød fra kornåkeren på setra.

Mer fra Dagsavisen