Nyheter

Sjekk før du kjøper

Med et kjapt nettsøk kan du avsløre støyende nabolag og planer om høybygg allerede på visningen.

Ved hjelp av Plan- og bygningsetatens nettsider kan du finne mye informasjon om boligen du vil kjøpe. FOTO: MIMSY MØLLER

Som boligkjøper er det mye informasjon å finne i boligannonsene. Men vel så nyttig er det å sjekke Plan- og bygningsetatens (PBE) hjemmesider før du legger inn bud.

Les også: Brannvesenets rapport: Skrudde av sprinkleranlegg på Nedre Foss

Byggeinfo

Antall kvadratmeter, etasje, antall rom, boareal og bruttoareal, er alle begreper vi gjerne har satt oss inn i før vi går på visning, Vi har også satt oss inn i hvor nærmeste skole og barnehage er, og vi vet hvor nærmeste matbutikk, bussholdeplass og togstasjon ligger.

Men et kjapt søk hos PBE (pbe.no) kan gi deg mye nyttig informasjon om bygget, reguleringsplaner, byggesaker og nabolag.

– Det siste året har vi blant annet lansert en tjeneste som skal gi deg en enkel sammenstilling av all informasjon vi har om en eiendom, sier Kari Befring Bjørnstad, prosjektleder i Plan- og bygningsetatens prosjekt for digitale tjenester.

Ved å taste inn gateadressen i «Hva gjelder for eiendommen» får brukeren opp kart og flyfoto, registrert areal, aktuelle reguleringsplaner, tidligere byggesaker på eiendommen og informasjon om plan- og byggesaker i nærområdet – det som er nødvendig info når man skal i gang med et byggeprosjekt.

– Det mange ikke er klar over er at tjenesten er nyttig for boligkjøpere også, forteller Bjørnstad.

– Denne tjenesten gir deg kjapt oversikt over informasjon knyttet til boligen, og tjenesten er mobiltilpasset slik at du kan sjekke boligen når du er på visning. På denne måten oppdager du om det er planlagt noe nytt på nabotomta – eller i verste fall om noe er ulovlig bygget på eiendommen, sier hun videre.

Støy

Tjenestene er hele tida under utvikling, og allerede nå kan man sjekke hvordan området man har tenkt å bo i er støybelastet.

– Det er delt opp i rød, gul og grønn sone. Ligger leiligheten eller huset i rød sone, kan man regne med at det er støy i området, sier kommunikasjonsdirektør i PBE, Trude Luice Nedregård Isaksen til Dagsavisen.

– Av andre ting man kan se er naturmangfoldet i området, der det er aktuelt. Senere utvider vi blant annet med et kart hvor man kan gå inn å sjekke forurensningen i grunnen, sier hun.

I dag er det mange som ringer kundesenteret til PBE i forkant av boligkjøp eller bygging.

– De er ute etter opplysninger de kjapt kunne funnet på nettet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Profesjonelle aktører, som arkitekter og utbyggere har lenge vært bruker av PBEs digitale tjenester.

– Nå blir det mer tilgjengelig for alle og det er en tjeneste som ikke koster noe for brukerne, sier hun videre.

– Vi er i gang med et skanningsprosjekt, hvor også stadig flere tegninger av bygninger blir tilgjengelige på nett. Her kan man, mens man er på visning, gå inn med MinID og se detaljtegninger av bygget, sier hun.

Les også: Snart slutt for bot og bedring