Nyheter

Brev til Bondevik

– Verden er veldig urettferdig. Men den er skapt av mennesker og kan endres av mennesker, sier Changemakers nye leder.

Hvem: Tuva Krogh Widskjold (25)

Hva: Ny leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon.

Som nyvalgt leder av Changemaker, kan du si litt om hvem dere er og hva dere gjør?

– Vi er en partipolitisk uavhengig ungdomsorganisasjon som jobber med å endre det vi mener er de grunnleggende årsakene til urettferdighet i verden. Den er skapt av mennesker og kan endres av mennesker. Vi finner politiske løsninger og presenterer dem på en enkel og kreativ måte sånn at alle forstår – også politikere.

Hva går du løs på i 2016?

– Det aller viktigste er å endre strukturer. Mer åpenhet og land- til-land-rapportering er en viktig sak. Det forsvinner veldig mye mer penger ut fra fattige land gjennom kapitalflukt enn det disse landene mottar i bistand. Vi jobber for et globalt regelverk som skal sikre at selskaper ikke kan snyte på skatten i fattige land. Om én uke kommer eksportkontrollmeldingen opp til debatt i Stortinget. I den forbindelse vil vi presse på for at politikerne skal stanse eksport av militært utstyr til autoritære regimer gjennom et strengere regelverk.

Hvorfor ville du ta på deg dette vervet?

– Verden er veldig urettferdig. Da jeg var ni år skrev jeg brev til statsminister Kjell Magne Bondevik der jeg ba han være litt snillere og ikke sende ut kosovoalbanere. Da jeg var 13 år var jeg gammel nok til å bli med i Changemaker - et sted jeg følte jeg kunne bruke engasjementet mitt og jobbe for bærekraftige løsninger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er nok boka «Der Gud gråter» av Siba Shakib. Den handler om en afghansk kvinne og hennes kamp for seg selv og familien på flukt i et krigsherjet land.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med venner og familie, og se at folk gjør noe de brenner for og blir virkelig engasjert. Kaffe om morgenen.

Hvem var din barndomshelt?

– Fotballspilleren Ronaldinho. Jeg var veldig glad i å spille fotball og syntes han gjorde fotball til stor underholdning.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til ikke klarer å holde kjeft. Noen ganger vet jeg at det er smartest å være helt stille, men det er utrolig vanskelig for meg ikke å si hva jeg mener.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg synes det er viktig å feire de fleste dager og skeier ut litt hele tida. Det kan være å ta en øl med venner istedenfor å dra rett hjem. Eller starte en vanlig ukedag med en tur i marka.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ganske mye, men hovedsakelig urettferdighet. Forrige gang jeg demonstrerte var det mot at oljefondet investerer i skatteparadis.

Er det noe du angrer på?

– Da jeg var liten hadde jeg en kampanje mot min seks år eldre storebror som begynte å røyke. Jeg gikk litt for langt. Han sluttet etter hvert å røyke, men det var ikke min fortjeneste. Min kampanje hadde motsatt effekt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jonas Gahr Støre. Det er en uke til eksportkontrolldebatten i Stortinget, og der har Ap litt å svare for.