Nyheter

Hausmannsgate 40 rives ved salg

En del av Hauskvartalet skal rives for å bli boliger og kulturhus.

Ifølge en pressemelding fra Vestbredden Vel og Hausmannsgate 40 åpnes det for å rive Hausmannsgate 40 ved et salg. Utbygger Urbanium A/S ønsker nettopp dette. Dette bryter med tidligere uttalelser der det heter at brukerne skal involveres og inkluderes i prosessen. Uansett må en søknad om å rive Hausmanns gate 40 behandles av kommunen.

En avstemning i bystyret, om salget skal gjennomføres, vil foregå enten 11. mai eller 15. juni.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utbygger Urbnanium A/S ønsker å rive 130 år gamle Hausmannsgate 40 og bygge nytt. Dette bekreftes også fra Urbanium. I Hausmannsgate 40 ligger Barrikaden, en av Oslos undergrunnsscener. Samtidig kan hovedstadens lengstlevende brukerstyrte kollektiv havne på gata.

Vi skal bygge boliger på den nordlige siden og kulturbygg på den sørlige. Vi er i forhandlinger med Vega scene om kino og teater, sier daglig leder Espen Pay i Urbanium.

I en korrespondanse mellom advokatfirmaet Bing Hodneland, på vegne av Urbanium, til kommunen, offentliggjort av Ivar Johansen (SV) heter det: «Det framgår av salgsprosjektet at Hausmanns gate 40 er okkupert og derved bebodd av personer uten leiekontrakt. Basert på opplysninger i et intervju med en av beboerne antar Urbanium at omtrent 30 personer bor i bygningen. Fremfor å søke konfrontasjon, vil Urbanium invitere også disse til å delta i medvirkningsprosessen.»

Om salget går i orden skal de altså rive Hausmanns gate 40.

Vestbredden Vel og Hausmannsgate 40 annonserer også en støtteaksjon, fest og demonstrasjon på Rådhusplassen 7. mai.

LES OGSÅ: Rødgrønne krever Hausmania-svar fra egen byråd

Innstilling

Ved Byrådsavdeling for byutvikling får Dagsavisen opplyst at Finanskomiteen skal komme med deres innstilling til bystyret om Hauskvartalet skal selges eller ei 28. april.

–  Vi kan ikke kommentere selve saken, da den skal opp til behandling i bystyret, sier byrådssekretær Marie Loe Halvorsen (MDG) ved Byrådsavdeling for byutvikling.

Fra før har Aftenposten skrevet at Hausmannsgate 42 rehabiliteres og bygges leiligheter. Hausmannsgate 40, skal rives. I stedet bygges det et moderne leilighetsbygg. Etter planen skal de to nederste bygges som bokollektiv med felles stue- og kjøkkenområder. Videre skal den ledige tomten i Brenneriveien 1 bygges ut med et moderne leilighetsbygg, mens den såkalte sirkustomten, som i dag er ledig, får et nytt bygg. I tillegg er planen å bygge Vega scene, et uavhengig kino- og teaterhus.

Mer fra Dagsavisen