Nyheter

Johansen får ikke kalle seg byregjeringsleder

Oslos byråd får ikke kalle seg byregjering, har Kommunaldepartementet avgjort.

«Det er etter kommuneloven ikke adgang til å benytte betegnelsen byregjering», skriver ekspedisjonssjef Sølve Monica Steffensen i departementets kommunalavdeling i et brev til byrådslederen i Oslo mandag, ifølge VG.

Brevet fra Kommunaldepartementet er et svar på byrådsleder Raymond Johansens (Ap) utredning om hvorvidt begrepet «byregjering» var en lovlig tittel.

Les også: Utvalg vil ikke la Oslo-byrådet hete byregjering

De rødgrønne i Oslo prøvde først å få igjennom at byrådet skal kalles byregjering og byrådslederen skal tituleres byregjeringsleder.

I midten av mars fastslo kommunalminister Jan Tore Sanner (H) at ordet byregjering var egnet til å skape forvirring og at det ikke er i tråd med gjeldende lovverk.

– Landet har én regjering, og vi trenger ikke flere. Det vil være klokt om byrådet i Oslo foretar en ny vurdering av denne saken, sa Sanner fra Stortingets talerstol.

Les også: Den store barnedåpen

Samme dag sa Raymond Johansen at han ville stille forslaget i bero til en avklaring fra juristene i kommunaldepartementet forelå.

«Departementet legger etter dette til grunn at kommuneloven kun åpner for å benytte betegnelsene kommuneråd og byråd. Det er etter kommuneloven ikke adgang til å benytte betegnelsen byregjering», står det i mandagens brev.

Ifølge brevet åpner loven heller ikke for at lederne av bydelsutvalgene kan kalles «bydelsordførere». (NTB)

Les også: Høyre foreslo «byregjering» først

Mer fra Dagsavisen