Nyheter

Søppeldynge og skattkiste

Vårrengjøringen har startet i de tusen hjem, og miljøbyråd Lan Berg oppfordrer oss til å dele på dingsene.

Bilde 1 av 3
Av Hanne Sofie Fremstad

Dagsavisen har tidligere skrevet om den norske kjøpsfesten. Tall fra Statistisk sentralbyrå fra 2014 viser at vi kaster 438 kilo husholdningsavfall hver årlig. På gjenbruksstasjonen på Smestad, som er ny av året, kommer folk for å bøte på skaden og levere avfallet til gjenvinning. Nå utvides åpningstidene på gjenbruksstasjonene rundt om i byen, for at flere skal ha mulighet til å levere riktig avfall på riktig plass.

– Forbruket vårt er en stor del av miljø- og klimaproblemet. Vi har så mange ting vi ikke har bruk for, så det er bra at vi kan levere det inn og gi andre glede av det, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Berg (MDG).

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Grønn gjenvinning

Til sammen hadde gjenbruksstasjonene i Oslo 603.425 besøk og tok imot 65.435 tonn avfall i 2015.

– Erfaringsmessig begynner folk å rydde på denne tida av året for å gjøre det rent og ryddig til 17. mai, forteller Dorthe Moe Lianes, kommunikasjonsrådgiver i Renovasjonsetaten.

Det bekrefter besøkstallene fra påsken. Smestad gjenbruksstasjon hadde 1134 besøk i løpet av mandag, tirsdag og onsdag i påskeuka. Denne gjenbruksstasjon er byens eneste under tak, og den første på Oslo vest.

– Oslo vest har ventet lenge på en gjenbruksstasjon, og det er flott at aktiviteten er stor her. Jeg vil også oppfordre til mer deling. For eksempel, hva skal jeg med verktøy jeg bruker en gang i året? Det er bedre om man deler slike ting med naboen, mener Lan Berg.

Egen «skrotbil»

Noen er mer dedikerte til gjenvinning enn andre, og en av dem er Christian Bertheau fra Vinderen. Han bruker sin gamle Chevrolet utelukkende som «skrotbil».

– Bilen må jo brukes til noe. Jeg driver en del med gamle biler, så det samler seg opp en del jernskrot i løpet av året. Nå på våren er det jo vårsjau, og epletreet må trimmes. Da fyller jeg lasteplanet og kommer hit, forteller han.

Smestad gjenbruksstasjon tar kun imot små mengder hageavfall, og Renovasjonsetaten oppfordrer til å dra til Bygdøy, Haraldrud, Grefsen eller Grønmo hvis man har mer. Små mengder, som restene av epletreet til Bertheau går imidlertid fint.

– Det er veldig greit at skrotet mitt kommer til nytte, og at vi slipper å betale for å levere avfallet, sier Bertheau.

– Sorter skrotet først!

Zultan Kolås, som er kundeveileder på Smestad gjenbruksstasjon, har følgende oppfordring til de som skal levere skrot de kommende ukene:

– Sorter avfallet før du kommer! Det er rushtid i helgene, og vi unngår masse kø hvis avfallet er sortert slik at det går fort å kaste det i riktig beholder. Bruk også gjennomsiktige poser, da ser vi med en gang hvor tingene skal, sier Kolås.

Utvidede åpningstider

Gjenbruksstasjonene Haraldrud, Grønmo, Bygdøy, Grefsen og Smestad har utvidede åpningstider på lørdager og søndagsåpent fram mot 17. mai. På søndager er stasjonene åpne fra 12:00-16:00. På lørdager holdes det åpent mellom kl. 09:00-16:30, med unntak av lørdag 14. mai, hvor stasjonene er åpne til kl. 13:30. De er alle stengte 1. mai og 15.-17-mai. og

Nyeste fra Dagsavisen.no: