Nyheter

Ber om skogmøte

Miljøpartiet De Grønne tar opp kampen for nasjonalpark i Østmarka.

I går skrev Dagsavisen at Venstre, MDG, Ap og SV ønsker to nye nasjonalparker i Norge, en i Rogaland og en i Østmarka.

– Naturen ødelegges bit for bit. Med vern kan vi sikre områder mot utbygging, sa SVs Heikki Holmås.

Mens Oslo kommune er begeistret for ny nasjonalpark i Østmarka, har Akershus-kommunene Rælingen, Lørenskog, Ski og Enebakk vært avventende. Nå ønsker byrådet med MDGs Lan Marie Nguyen Berg i spissen, å invitere de gjeldende kommunene til forhandlingsbordet igjen.

– Vi jubler over at Stortinget nå skal ta stilling til opprettelse av flere nasjonalparker. Byregjeringen er klar på at vi ønsker dette og vil invitere ordførerne i de aktuelle kommunene til et møte for å diskutere saken, skriver Berg i en e-post til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Ønsker nye nasjonalparker

Positive til ny diskusjon

I Ski kommune har det etter kommunevalget i fjor vært maktskifte. Aps Tuva Moflag har overtatt ordførersmykket fra Høyres Anne Kristine Linnestad. I tillegg har både MDG og Rødt kommet inn i kommunestyret.

– Ap har programfestet at vi ønsker å utrede muligheten for en nasjonalpark i Østmarka. Personlig er jeg positiv til at saken kommer opp til ny diskusjon, men jeg tror ikke at dette er noe den nye posisjonen i Ski kommune vil jobbe sammen om. Det nye kommunestyret har en bredere sammensetning nå enn før, men vi får vente og se hva som blir utfallet av saken, sier Moflag.

Også i Rælingen kommune har det kommet nye krefter inn i kommunestyret.

– MDG og SV er sikre på en nasjonalpark. Jeg er åpen for nye forhandlinger, men jeg har ikke stor tro på at verken jeg eller kommunestyret samlet vil endre mening i denne saken, sier Øivind Sand, ordfører i Rælingen kommune.

Også ordfører i Enebakk, Øystein Slette, takker ja til et møte, men har ikke stor tro på at noe vil endre seg.

– De som stemte imot sist, vil sannsynligvis stemme imot nå også. Noe mer kan jeg ikke si nå. Men vi er åpne for å ta opp saken igjen, sier Slette.

Lørenskog-ordfører Ragnhild Bergheim forteller at også hun er positiv til en omkamp, men at Lørenskog ikke bør ha mest å si i saken.

– Området er et viktig rekreasjonsområde for Lørenskogs innbyggere, men nasjonalparken vil råke en ganske liten del innenfor kommunegrensene. Derfor er det rett at de kommunene som får et større areal av sin kommune dekket, får fremme sitt synspunkt, sier Bergheim.

Unik skog

Per i dag har Norge 44 nasjonalparker. Det er først og fremst kyst- og fjellområder som er vernet. Lan Berg mener at også skogen fortjener en nasjonalpark.

– Hvordan vil dere overtale kommunene til å endre kurs?

– Østmarka er en av de siste mulighetene til å verne et relativt urørt, sammenhengende skogsområde på Østlandet, og derfor mener vi det er viktig at Oslo og kommunene rundt tar ansvar. Vi har vernet mye fjell og vidde i Norge, men lite skog. Vi håper at det nå blir mulig å få til en bred lokal enighet mellom de involverte kommunene og sikre vern av Østmarka for framtida, sier Berg.

LES OGSÅ: Ny kamp om nasjonalpark

Mer fra Dagsavisen