Nyheter

Rift om burgundervin på Vinmonopolet

Den dyreste flasken har en prislapp på 35.175 kroner, men du kan fortsatt få gode viner for 280 kroner om du legger turen innom et av de sju utsalgene som er med på dette slippet.

Dagsavisen anmelder

Torsdag var det vinslipp på Vinmonopolet av den ettertraktede 2013-årgangen av Burgund. Et slipp som er hvert år. Den dyreste flasken, en Romanée-Conti, har en prislapp på 35.175 kroner, men du kan fortsatt få gode viner for 280 kroner om du legger turen innom et av de sju utsalgene som er med på dette slippet.

I løpet av torsdag omsatte de for totalt 4.783.248 i spesialutsalgene fordelt på 5.953 flasker. I tillegg kommer bestillinger som ble tatt imot. Flaskene er registrert og lagret på personens navn, men varene er ikke betalt. Disse utgjør 755.407 kroner fordelt på 977 flasker.

Allerede lørdag, fem dager før vinen var å få kjøpt, var den første i kø utenfor Vinmonopolet på Aker Brygge i Oslo. Da butikken åpnet var det drøyt hundre i kø og utover dagen var det hektisk ved utsalgene.

– Salget var mye større enn vi ventet. Vi er veldig godt fornøyde, sier produkstsjef for spesialutvalg og auksjoner  Arnt Egil Nordlien i Vinmonopolet til Dagsavisen.

Slippet denne gangen var hovedsakelig 2013-årgangen, men også noe 2012.

Ut og spise? Les restaurantanmeldelser her

Kvalitet

– Vi kjøper inn 2 til 3 prosent av det vi blir tilbudt, så det er en streng kvalitetskontroll utført av oss, sier Nordlien videre.

Men er det noe igjen til oss etternølere?

– Ja. Det ligger an til gjenkjøp av noen viner. Vi får mer om et par uker, kan Nordlien fortelle.

Men dette vil ikke bli annonsert. Det er bare å ta turen innom en av spesialbutikkene i midten av februar.

Totalt lanseres 22.816 flasker i Vinmonopolets spesialbutikker.

Hvorfor er det slik rift om akkurat disse vinene?

– Vi har litt over 500 varelinjer denne gangen, og av disse er det 200 med kun 24 flasker eller færre. Det er nok slik at mange hundre gjerne vil ha disse flaskene og da er det et behov for å være tidlig ute. Det er ikke som ved et Bordeaux-slipp. Der er det ikke noe problem å få tak i en god mengde, legger Nordlien til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Burgund

Burgund er et område med små og oppdelte vinmarker. Dette har med arveloven å gjøre der de ble delt opp til arvinger. Slik blir det rift om de edle dråpene. En rekke små avlinger og økt etterspørsel og popularitet sender prisen til værs. Dog er mange av vinene billigere på vinmonopolet i Norge enn i utlandet. De har et fast påslag på maks 250 kroner. Som regel vil denne være lavere.

Men om du ikke rakk slippet torsdag, er det fortsatt varer igjen. Den dyreste er borte, men flere andre attraktive viner er tilgjengelige.

– Vi kjøper jo inn for et år av gangen, så det er fortsatt mer igjen, sier Nordlien som anslår at de vil ha viner i et par måneder til.

Også neste februar vil det bli Burgund-slipp.

– Ja, vi regner med det. Vi legger planene våre til høsten, men mest sannsynlig blir det Burgund-slipp også neste år, sier Nordlien.

I utlandet vil de beste vinene enten være meget mye dyrere eller du må kjøpe de som end el av en pakke. Som i at om du kjøper en Romanée-Conti må du også ta med en kasse av en mindre salgbar vin. Slik er det altså ikke i Norge.

LES OGSÅ: Sover i kø for vin

Vinmonopolet har spesialutsalg i Oslo (Aker Brygge, CC Vest), Sandnes sentrum, Bergen (Valkendorfsgt.), Trondheim (Valentin), Hamar og Sandefjord.