Nyheter

Historisk Oslo-bygg delvis totalskadd i brann

Røykdykkere jobber torsdag fortsatt for å unngå spredning av brannen i Nedre Foss Gård i Oslo, et halvt døgn etter at det brøt ut brann i Grünerløkkas eldste bygning.Eier Christian Ringnes vil bygge opp gården igjen.

Bilde 1 av 4

– Vi mener at vi har kontroll, men det brenner fortsatt litt, og situasjonen kan fort endre seg. Vi jobber fortsatt for å begrense spredning, sier vaktkommandør Stig Henning Buaas ved Oslo brann- og redningsetat til NTB  like før klokka 8 nyttårsaften.

Meldingen om brannen kom klokka 18.44 onsdag kveld. Slukkingen har vært svært krevende fordi det brenner i en rekke hulrom i det ærverdige bygget. 50 mannskaper var i sving på det meste gjennom natten, og brannmannskaper fra både Follo og Romerike deltok.

Den eldste delen av Nedre Foss Gård er totalskadd av flammene som herjet på nordsiden av bygget, hvor takkonstruksjonen raste sammen, opplyser Buaas.

Røykdykkere

– Den nye delen av bygget skal være helt fin, og i den søndre delen av bygningen har vi klart å stoppe skadene, forteller vaktkommandøren.

Ifølge brannvesenet var deler av bygningen overtent rett etter klokka 20. Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet har revet og laget branngater i bygningen.

– Vi jobber fortsatt med mange røykdykkere for å unngå spredning til den nordre delen av bygget, skriver brannvesenet på Twitter torsdag morgen.

Ingen skadd

Gården som brenner, huser i dag restauranten Nedre Foss Gård , som opplyser at den er Grünerløkkas eldste bygning.

– Dette er forferdelig trist, sa byantikvar Janne Wilberg til NTB onsdag kveld.

Det er usikkert hvor gammel bygningsmassen er, men deler av bygningen er fra 1700-tallet og andre deler kan være eldre, opplyser byantikvaren.

Det er ikke meldt om personskader, men 44 personer – 29 gjester og 15 ansatte – måtte evakueres.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Store deler av det verneverdige og historiske bygget er nå fullstendig nedbrent og sammenrast. 

Det er selskapet til Christian Ringnes, Eiendomsspar AS, som eier Nedre Foss gård.

– Dette er forferdelig trist og kjedelig. Det er et fantastisk bygg. Jeg er innstilt på å bygge det opp igjen, men spørsmålet er om det mister noe av sjelen hvis alle de gamle strukturene er skadet. Vi håper i det lengste at det ikke skjer, sier Ringnes til VG.

Populær restaurant

Brannvesenet fikk inn melding om brannen klokka 18:44. Nedre Foss Gård er en av Oslos eldste gårder, og er i dag en populær restaurant og bar rett ved Mathallen på Grünerløkka.

Brann- og redningsetaten melder på Twitter at det er krevende slokkearbeid.

– I bygningen er det veldig mange hulrom der det brenner, der det er vanskelig å slokke, skriver etaten.

Ingen personskader

Bygget er evakuert og det er ikke meldt om personskader.

Meldingen kom inn som pipebrann, og vi responderte etter det. Det har spredd seg til takkonstruksjonen, og akkurat nå har vi ikke kontroll. Vi jobber for å få kontroll, sier Haglund.

Politiets operasjonssentral melder på Twitter om at brannen kan ha startet i en grill og spredd seg til ventilasjonsanlegget.

Ifølge Dagsavisens debattredaktør Lars West, som er på stedet, leter brannvesenet nå etter gasstanker på kjøkkenet på den populære restauranten.

Det ser ut som det blir verre og verre. Brannen har blitt kraftigere bare de siste 10 minuttene, sa West rett før klokka 20.

Han forteller at brannvesenet er i ferd med å skjære seg gjennom murveggene på bygget for å komme seg inn.

Verneverdig

Gården det brenner huser i dag restauranten Nedre Foss Gård, som på sine nettsider opplyser at den opprinnelig er fra 1802 og er Grünerløkkas eldste bygning. Gården er nylig pusset opp for 50 millioner kroner.

Flere har allerede uttrykt sorg over brannen som ser ut til å gjøre store skader på det verneverdige bygget.

Leit med brann på Nedre Foss gård. Kulturverdier for hele byen. Håper ingen er skadet og at drift blir mulig igjen, skriver byrådsleder Raymond Johansen på mikrobloggtjenesten Twitter.

Tragiske nyheter om Nedre Foss gård. Håper det ikke blir personskader og at dette viktige stedet kan gjenoppbygges, skriver tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland på samme nettsted.

Saken oppdateres.

Nyeste fra Dagsavisen.no: