Nyheter

Nå flyter ølet ved Akerselva

Endelig har Oslo igjen sitt eget øl, brygget i byen.

Bilde 1 av 4

Ved Akerselva, i ærverdige lokaler ved Hjula veveri, ligger nå Sagene Bryggeri. Her brygges det øl i flere sorter – det første ølet i fullskala siden Ringnes la inn årene i 2001. Dermed er det igjen Oslo-øl å få, ikke så langt fra der nettopp Ringnes holdt til.

– Vi har Sagene pilsner i dag, og flere andre varianter, sier Henning Thoresen, primus motor og daglig leder, til Dagsavisen.

Han fikk ideen til et bryggeri etter en tur til Brooklyn, der farfaren hans også hadde vært, samme mannen som stiftet Sagene IF i 1921.

– I 2011 satt jeg opp sagenebryggeri.no, og i januar 2013 stiftet jeg selskapet Sagene Bryggeri AS. Året etter, i februar 2014, fikk jeg med meg de første investorene. Resten er nå historie, forteller Thoresen.

BYHISTORIE: Her lå Oslos bryggerier

Oslo

Oslo er en viktig del av identiteten til Sagene Bryggeri, og bryggeriet jobber med produsentene av Tøyen-Cola og Epleslang som lager eplemost, alt kan kjøpes i utsalget i Sagveien. Dette skal på sikt være et utsalg åpent seks dager i uka. Inntil videre går det litt på dugnad hos de ansatte, men Thoresen forteller at de vil ha åpent fram til 16.00 i første omgang.

– Det er mange som er innom og vil ha litt forskjellig øl, sier Thoresen.

I utsalget får du også trekasser til ølet ditt, håndlaget i Sogn og Fjordane. Sagene Bryggeri skal også produsere øl i samarbeid med serveringssteder, så de får sitt helt eget øl og juleøl.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gjær

Bryggerimester Kristian Ivsett Johnsen gleder seg til å ta fatt på bryggingen i nye lokaler.

– Her kan vi også lage overgjæret øl. Så langt har vi produsert undergjæret, forteller bryggerimesteren, og peker utover sitt nye bryggeri.

Juleølet brygges i juli, mens påskeølet og sommerølet brygges nå.

Men et lite triks for deg som er glad i juleøl er å la det stå litt.

– Juleølet smaker alltid best sommeren etter, smiler Ivsett Johnsen.

LES OGSÅ: Oslo-øl på ordentlig

Åpning

Og i dag er det altså offisiell åpning av Sagene Bryggeri.

Selve lokalene er utført av Torstein Riiber, fra Mann Over Bord. Han har brukt gamle materialer, fra Lysaker vertshus, for å skape en stil som står seg til området.

– Vi vil lage masse spennende, og har en spesialproduksjon av øl. Vi har mye øl til utelivet, og vi leverer til Vinmonopolet og dagligvarehandelen. Det kommer overgjæret øl, vi har pale ale, IPA og andre spennende ting på gang. Dessuten har vi jo et samarbeid med Statholdergaarden, og lager øl sammen med dem, legger en stolt Thoresen til.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen