Nyheter

Klasseskille

– Altfor mange elever står utenfor den suksessen Oslo-skolen som helhet kan vise til, mener skolebyråden.

I dag offentliggjøres resultatene fra de nasjonale prøvene i lesing, regning og engelsk på 5. trinn. Nok en gang vil Oslo-skolen utmerke seg ved å ha en av de høyeste andelene elever som presterer på de øverste nivåene på landsbasis.

Men langt fra alle får være med på oppsiden. Det bekymrer Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap i den nye byregjeringen.

– Det er store forskjeller mellom enkeltskoler og bydeler. Flere skoler ligger under landssnittet. Det er ikke godt nok. Mitt mål er at alle Oslo-skoler minst skal ligge på landsgjennomsnittet. Da må vi bruke mer ressurser der behovene er størst, sier Tellevik Dahl.

LES OGSÅ: Oslo-elevene langt foran på nasjonale prøver

Under lupen

Oslo-skolen har den siste tida opplevd massiv kritikk for testhysteri, øving til kartleggingsprøver og fritak av svake elever.

Selv om skolebyråden mener mye av kritikken har vært overdrevet, mener hun det kan være behov for en kursjustering:

– Det kan være at prøver tar for stor plass i Oslo-skolen. Derfor skal en egen forskergruppe se på hvordan vi bruker prøver og tester, og hva vi får igjen for dem. Vi skal også undersøke lærernes egen prøvepraksis.

– Det går med mye tid til gjennomføring og etterarbeid. Vi trenger et kritisk blikk på tidsbruk satt opp mot elevene læringsmål på ulike trinn, sier Tone Tellevik Dahl.

Hun understreker samtidig at 200 nye lærere skal ansettes i Oslo-skolen de neste årene for å løfte skoler som trenger det mest.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kan snu

Da resultatene for fjorårets nasjonale prøver ble lagt fram, viste de at Oslo, Akershus og delvis Sogn og Fjordane lå over landssnittet. I Oslo lå elevene tre skalapoeng over snittet på nasjonale prøver.

Skolebyråden mener situasjon fort kan snu:

– Flyktningstrømmen vil øke mangfoldet i Oslo-skolen. Hvor mye, vet vi foreløpig ikke. Men at dette kan bidra til at resultatene for Oslos del går ned kan fort skje, sier Tellevik Dahl, som likevel ikke er bekymret:

– Vi er blant de flinkeste til å løfte svake elever, sier hun.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen