Nyheter

Hersketeknikkenes arkeolog

Flere tusen mennesker vil høre et 36 år gammelt foredrag om hersketeknikker live. Fordi norske kvinner ikke har det best i verden, tror Berit Ås (88).

Hvem: Berit Ås

Hva: Sosialpsykolog og politiker (SV)

Hvorfor: Foredrar om hersketeknikker på Litteraturhuset i dag

– I dag skal Ane Dahl Torp framføre foredraget du først holdt i 1981, om de fem hersketeknikkene: usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse uansett hva du gjør, og påføring av skyld og skam. Rundt tre tusen mennesker har så langt meldt sin interesse, og Litteraturhuset måtte utvide fra en til to framføringer. Hvorfor så stor interesse for hersketeknikker, tror du?

– Jeg tror mange av de interesserte er unge kvinner, med mødre som var på mine forelesninger på syttitallet, og har nevnt meg. På syttitallet ga FN legitimitet til hele kvinnekampen, i Norge som i andre land. I generasjonene etterpå har vi opplevd et gigantisk tilbakeslag. Forvirringen er stor nå. Det er blitt mye vanskeligere å være ung kvinne enn det var før. Likestillingsarbeidet skjer på menns premisser.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– På menns premisser? Det må du forklare.

– Ordet kvinne er snart på vei ut av det norske språk. Vi har ikke kvinneforskning lenger, bare kjønnsforskning. I dag er tre menn mest kjent som kjønnsforskere. Ingen krisesenter for kvinner, men arbeid «mot vold i nære relasjoner». Ingenting om kvinner i partiprogrammene – det er byttet ut med «likestilling». Men når man tar bort ordet «kvinne», tar man også bort alle assosiasjonene som tilhører kvinnelivet. Alt som handler om kvinnens erfaringer. Kvinnen som føder barna. Kvinnen som offer for voldelige menn, i hjemmet og krigen. Kvinners relasjoner til hverandre. Det som ikke passer inn i en mannsverden blir bare borte. Alt.

– Men er ikke det bare tegn på at norske kvinner egentlig har det veldig bra?

– Patriarkatet har vært veldig dyktig. Norske kvinner har det best i verden, sier FN. Så da tror vi på det. Selv om vi fremdeles, etter femti års kamp, ikke har likelønn. Den har gått fra 20 til 19,5 prosent mindre. I det tempoet når vi likelønn i år 3060! Nye mødre sendes hjem fra barsel første døgn, med sting nedentil og verkende bryst. Og dette dumme maset om at kvinner har høyere sykefravær. Gud bedre, jeg har sett hvor pressa disse kvinnene er! Hvor langt de strekker seg, hvor mye omsorgs- og husarbeid og alt mulig de har i tillegg til at de er forventet å jobbe fullt. Og så legger samfunnet opp til at de skal skamme seg når de blir syke i tillegg! Blant de ti prosent fattigste i Norge – hvem tror du vi finner der? Kvinner. Særlig alenemødre.

LES KOMMENTAR: Mitt liv som han (Bernt Erik Pedersen)

– Men kvinner har jo akkurat de samme mulighetene som menn?

– Pøh! Etter jappetida på åttitallet har den typen logikk og retorikk fått dominere: «Hvis du ikke kommer deg opp og fram, eller hvis du er sliten, er det fordi du ikke er motivert nok. Gjør som gutta!» Men det er feil spor. Når feilen ligger i samfunnet, ikke hos kvinnen. Og kroppspresset! Dette vanvittige kjøret med kremer og operasjoner og trening og dietter. Ikke er du tynn nok. Ikke er puppene store nok. Vaginaen er heller ikke pen nok, eller leppene. Og guttene får herje med deg – voldtekter følges knapt opp. Og nå vil Amnesty, en organisasjon jeg alltid har likt, kutte ut sexkjøpsloven!

– I Norge er stats-, finans- og forsvarsministrene kvinner. Er ikke det bra?

– Men vi lever fremdeles i et patriarkat. Så lenge kvinner gjør det mannssamfunnet berømmer dem for, er karrieren sikret. Om du dessuten er veldig tøff, lærer du deg hersketeknikkene, bruker dem på andre kvinner, og kommer deg opp på menns vis. Så kan mennene komme på banen og si at kvinne er kvinne verst.

– Hvordan skal kvinner bruke hersketeknikkene positivt, hvis de ikke skal brukes for å skaffe seg makt på menns vis?

– Hersketeknikkene oppsto da jeg oppdaget at mennene brukte et kroppsspråk som gjorde at kvinnene følte ubehag. Egentlig er det en kroppsspråksteori. Av pedagogiske grunner er det fem, ikke åtte eller tretten slik som andre argumenterer for. La oss si at en kvinne snakker, og mennene smiler hånlig. Da kan en annen kvinne vise taleren to fingre i været, og slik signalisere at mennene bruker latterliggjøring, hersketeknikk nummer to på lista. For hun som taler, gir det støtte å vite at noen andre ser hva hun utsettes for. Lista gir kvinnene mulighet til å slå tilbake. Alle undertrykte grupper er fratatt språket. Hersketeknikkene gir kvinner et språk. Det er frigjørende. Og fremdeles veldig nødvendig. Dessverre.

Mer fra: Nyheter