Nyheter

Bryter kontrakten i Bjørvika

Kultur- og idrettsbygg har hevet kontrakten med entreprenøren som skulle bygge nytt bibliotek i Bjørvika.

Det melder Kultur- og idrettsbygg i en pressemelding mandag.

– Ansvarlig entreprenør har ikke godtgjort at de kontraktsforpliktelsene de har overfor Oslo kommune vil bli oppfylt og dermed har vi heller ikke den sikkerheten vi er avhengig av for å kunne gå videre med kontraktarbeidet, sier direktør i Kultur- og idrettsbygg, Eli Grimsby i pressemeldingen. Det er entreprenøren Atlant som hadde oppdraget med fundamenteringen i byggegropa.

LES OGSÅ: Mer hemmelighold i Bjørvika

I august avsluttet underentreprenøren Nordisk Fundamentering kontrakten med entreprenøren Atlant i Bjørvika, etter angivelig dårlige arbeidsforhold og manglende betaling.

– For NFT har det vært spesielt bekymringsfullt at Atlant ikke synes å ha tilstrekkelig ressurser og evne til å styre og koordinere arbeidene på en trang og vanskelig byggeplass hvilket gjør at forhold knyttet til helse miljø og sikkerhet ikke kan ivaretas etter den standard NFT krever. Disse forhold har også medført svært urasjonell produksjon og omfattende rekke tilleggskostnader, skrev administrerende direktør i Nordisk Fundamentering, Ragnar Reitan i en pressemelding sendt ut 25. august.

Nå må altså byggherren, Kultur og idrettsbygg (KID) utlyse ny konkurranse for at arbeidet med fundamenteringen i byggegropa skal kunne bli ferdig.

– Det er en situasjon vi tar svært alvorlig, sier Grimsby. I morgen vil ny konkurranse bli utlyst, men det er uvisst hvor lang tid det vil ta å få arbeidene igang igjen, og eventuelt hva dette vil ha å si for kostnadene i prosjektet, som allerede står overfor en budsjettsprekk på oppmot en halv milliard kroner. Trolig betyr dette imidlertid at prosjektet vil bli belastet med ytterligere forsinkelser.

- Vi ser for oss kontraktsignering i uke 47, og oppstart av kontrakt i uke 49. Det betyr at det kan være produksjon i byggegropa i overgangen november/desember 2015, sier kommunikasjossjef i KID, Haakon Berg Jensen til Dagsavisen. Han vil ikke si konkret hvilke kostnadsmessige konsekvenser forsinkelsen vil ha, men at dette er del av rapporten KID leverte til kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) i forrige uke. Denne er så langt ikke offentlig.

LES OGSÅ: Ledelsen i Bjørvika får strykkarakter

Biblioteket skulle egentlig stått ferdig neste år, men vil trolig først bli ferdig i 2019.

Kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V), ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagsavisen.

- Dette håndteres av KID, skriver han i en SMS.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Nyeste fra Dagsavisen.no: