Nyheter

Kan vi lære noe av slengerne?

Slengere avgjør ikke kommunevalget. Men moro er det lell.

Raymond Johansen, Tommy Tee, Bjørnar Moxnes og Fabian Stang var alle populæe slengere i kommunevalget i hovedstaden. Men ingen av dem banker slengerkongen selv, Carl I. Hagen. FOTO: NTB scanpix

En slenger er en utroskaps-stemme. Et navn man kan føre opp på stemmeseddelen, som gir en bitteliten brøkdel av en personlig stemme til en kandidat for et annet parti enn ditt eget.
 
Det har nesten ingen praktisk betydning for partivalget. For hver Oslo-slenger flytter du en femtinidels stemme fra ditt parti til det partiet du slenger til. Men internt mellom kandidatene på hver liste har slengere noe å si. Det er de som får folk opp og fram her i livet. Så det er mange som bruker tida i stemmelokalet på å skrive opp noen slengere. Og nå er endelig den endelige lista kommet, over hvem som slang hva.
 
Viktig? Tjæ. Spennende? Jepp! For hvilke politikere i andre partier er egentlig favorittene til Frp-velgerne? Hva foretrekker SV-erne når de skal gå over bekken etter partikjærlighet? Og foretrekker MDG-velgerne høyre eller venstre side når de skriver opp slengere? Vel, det er på tide å finne ut.

LES OGSÅ. Fawzi Warsame (16) er Aps nye vidunderbarn
 
La oss begynne hos Arbeiderpartiet. Går de til høyre eller venstre når de skal dele ut sine slengere? Svaret er ikke helt soleklart, men en viss venstrelening kan skimtes. Rødts Bjørnar Moxnes er favoritten deres, faktisk er Arbeiderparti-slengere til "Foxy Moxy" den aller største slengerbunken i hele valget. Kanskje noe å tenke på for Ap-toppene som valgte å anmelde den samme Moxnes midt i bystyreperioden? På en andreplass er ordfører Fabian, mens SV-erne Marianne Borgen og den evig utrettelige Ivar Johansen kommer på plass tre og fire. MDG får to plasser på topp ti.
 
Frp, da? Finnes det noen skapfans av Fremskrittspartiets kandidater blant Ap-velgerne? Svaret er nesten et klokkeklart nei. Carl I. Hagen har fått svært beskjedne 37 slengere fra Ap-folk. Klart utkonkurrert av en masse folk du virkelig aldri har hørt om.
 
Frp-velgerne selv, derimot, de virker ikke å være i tvil om hvilken vei de lener. Høyres toppfolk Fabian Stang og Stian Berger Røsland er de mest populære konkurrent-kandidatene for Frp-velgere. Alle de ti øverste plassene er befolket av Høyre-folk, med unntak av den nokså stramt konservative Oddbjørg Minos i KrF. (Minos fikk forøvrig en egen annonsekampanje til sin fordel i valget, betalt av den kristenkonservative organisasjonen Kristenfolk.)
 
Høyrevelgerne veit også hvilken side av bordet Chablisen står på. De fire øverste plassene på slenger-lista til Oslos konservative går trygt til Venstre, KrF og Frp. Men hovedfiende Skatte-Raymond tar en litt overraskende god femteplass. Så de tenker vel muligens at de har til Maldon-salt i oksehalesuppa også med litt eiendomsskatt framover.

DIKT: Når MDG går til høyre

KrF-velgerne, de er streite og liker best folk i Høyre. Likevel har MDG-kandidaten Lan Marie Nguyen Berg sniki seg inn som Oslo-KrF-ernes nest mest populære.
 
Men så. Det mest brennheite politiske spørsmålet i Oslo-politikken akkurat nå er hvor Miljøpartiet de Grønne går. Til høyre eller venstre. Kan velgernes slenger-preferanser gi noen svar? Vel, den soleklart mest populære slenger-favoritten til MDG-velgerne er Rødts Bjørnar Moxnes. Og nummer to er Raymond Johansen. Ordfører Fabian Stang kommer på tredje plass. Av de tjue mest slengte representantene fra MDG-velgerne er 15 til venstresida, og 5 til høyresida. Da regner jeg FI for venstresideparti, håper de tilgir meg det.
 
Rødt-velgerne, derimot, er ikke overraskende, ganske røde. SV-sliter Ivar Johansen er velgermagnet der i gården. Ellers går det slag i slag med Ap, SV, MDG og FI før Fabian Stang dukker opp som enslig Høyre-mann på en niendeplass. Først på en delt 113-plass blant Rødt-velgerne finner du en Frp-er, det er den gamle stolthet Carl I. Hagen som dro inn seks små slengere.
 
SV er også ganske streite. Gir stort sett bare stemmer til sine nærmeste venner i Ap, Rødt og MDG, pluss en og annen til Feministisk initiativ. Men en ting skal de ha, SV-erne. Ingen misliker Carl I. Hagen som dem. Én eneste SV-er har ført opp Carl Ivar på stemmeseddelen.
 
Venstre, da? De må da være stolte av sin høyresidekonstellasjon, og lar sine slengere gå til Høyre? Næææh, vent nå litt! Av de øverste 20 plassene på Venstres slenger-liste er det en klar overvekt av slengere til venstresida. Fra Venstre. Får deg til å tenke, gjør det ikke, Guri Melby?

(PS: Jeg var litt kjapp, i første utgave av denne saka skreiv jeg at slengere nesten ikke hadde noenting å si. Og det har det jo sjølsagt. Det dytter folk oppover på listene sine. Takk til de som sa ifra.)