Nyheter

Ber om fengsling

Kvinnen som skal ha forsøkt å angripe et barn på Grønland i forrige uke, blir framstilt for varetektsfengsling tirsdag. Siktede selv vil ikke møte i retten, opplyser politiet. Kvinnen er ennå ikke avhørt.

1 av 2

– Vi begynner å danne oss et bilde av hva som hendte fredag ettermiddag i Breigata på Grønland i Oslo. Vi er fortsatt i innledningen av etterforskningen, og det er mye arbeid som fremdeles gjenstår, sier politiadvokat Lars Reinholdt-Østbye i Follo-politiet i en pressemelding i går formiddag.

Kvinnen, som er i 30-årene, ligger fortsatt på Ullevål sykehus, og politiet opplyser at de vil avhøre henne «når det er tilrådelig». Hun er siktet for drapsforsøk.

Etterforskningen av hendelsen i Oslo er overført til nabodistriktet Follo, samtidig som Oslo-politiets våpenbruk blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Verktøy

Curt A. Lier, er leder av Norges Juristforbund, som sier nei til alminnelig bevæpning av norsk politi.

– Når politiet er bevæpnet, er det det verktøyet det er lettest å ty til når man er i en slik situasjon. Og det øker sjansen for at noen blir skutt. Hadde de ikke hatt skytevåpen på seg i dette tilfellet, ville det kunne endt med at gutten hadde blitt knivstukket, fordi de ikke hadde rukket fram for å stoppe vedkommende. Det er umulig å vurdere den konkrete situasjonen. Å si at de skulle gjort noe annet i denne situasjonen har jeg ikke noe grunnlag for å si. Det er det Spesialenheten som skal vurdere, sier Curt A. Lier til Dagsavisen.

– Er eneste verktøyet en hammer, ser alle problemer ut som spiker, sier han retorisk.

Flere av vitnene mener at politiet handlet overilet, og at saken kunne vært løst på en annen måte.

– Nå kjenner jeg saken bare fra media, og jeg har skjønt at vitnene har forskjellig oppfattelse av saken. Men hadde politiet valgt å ikke bruke skytevåpen, og gutten hadde blitt drept, da ville kritikken kommet for at de ikke gjorde noe raskere, sier han.

LES OGSÅ: Politiforbund mener det er viktig med bevæpning

Skulle drepe

En politipatrulje rykket ut til Breigata på Grønland fredag, etter å ha mottatt melding om at en kvinne ropte at hun skulle drepe et barn. Patruljen åpnet ild etter å ha sett at kvinnen var i ferd med å hogge mot et barn med en kniv.

Politiet trodde først at barnet var kvinnens sønn, men det viste seg å ikke stemme.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mandag foretok politiet flere vitneavhør.

– Blant annet har vi avhørt den åtte år gamle gutten som var involvert i hendelsen. På grunn av hans lave alder har det blitt gjennomført et dommeravhør av ham. Det er for å sikre at han blir godt ivaretatt gjennom prosessen, opplyser Follo politidistrikt, skriver NTB.

- Vi er fortsatt i innledningen av etterforskningen, og det er mye arbeid som gjenstår, sier politiadvokat Lars Reinholdt-Østbye.

Han opplyser også at politiet vil foreta flere vitneavhør i løpet av mandag.

– Vi vil ikke gå ut med hva som har blitt sagt i vitneavhør. Dette kan ødelegge for videre etterforskning i saken. Etterforskningen videre vil dreie seg om ytterligere vitneavhør og sammenstilling av informasjon. Det er mange vitner i saken, derfor tar dette mye tid, opplyser Follo politidistrikt.

Skyteepisoden har skapt uro i det somaliske miljøet i Oslo. Kvinnen som ble skutt, er av somalisk opprinnelse, og flere har spurt om det var nødvendig av politiet å bruke skytevåpen.

Tom Vestreng

Journalist