Nyheter

Outsidere rykker opp og inn

Både Geir Lippestad og Thorvald Stoltenberg får plass i Aps gruppe i det nye bystyret i Oslo.

Bilde 1 av 2

Advokaten og den tidligere statsråden sto på henholdsvis 33. og 65. plass på Aps liste, men tusenvis av kumuleringer og hundrevis av slengere førte til at de begge fikk plass blant de 20 representantene som vil utgjøre Aps gruppe de neste fire årene.

LES OGSÅ: – Ap-kjendisene forstår ikke politikk

Slått av Fabian

Også den tidligere Norway Cup-sjefen Frode Kyvåg får plass i bystyret for Ap, som dermed fikk god uttelling på sin satsing på kjente navn. I forlengelsen av dette kan vi nevne at den mye omtalte filmregissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen og tidligere AUF-leder Eskil Pedersen er blant partiets varamedlemmer.

– Det gikk bedre enn jeg hadde forventet, sier Lippestad til VG om at han rykket opp fra 33. til 11. plass på Aps liste.

Han fikk 6.947 kumuleringer og 523 slengere. Det kan likevel ikke på noen måte måle seg med hva trolig påtroppende byrådsleder Raymond Johansen kan notere seg for. 21.812 kumuleringer og 1.499 slengere er det ingen andre Ap-ere som er i nærheten av.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Men selv Raymond blir for en smågutt å regne sammenlignet med Fabian Stang, i denne sammenhengen. Høyres mangeårige ordfører som nå er på oppsigelse, fikk 40.542 kumuleringer og 3.373 slengere. Sympatien for Stang er dermed stor både innad i Høyre og blant mange av dem som stemmer noe annet enn Høyre.

Stang klarer likevel ikke å overgå seg selv. Sammenlignet med forrige lokalvalg har han fått om lag 14.000 færre kumuleringer, påpeker Oslo Ap.

Når det gjelder slengere er det for øvrig bare Rødts leder Bjørnar Moxnes som er i nærheten av å kunne måle seg med Stang med sine 3.118 slengere.

LES OGSÅ: Lippestad beskyldt for propaganda

MDG-kjendiser

Vi noterer oss ellers at SVs utrettelige forkjemper for mer offentlighet, Ivar Johansen, fikk 1.286 slengere, 91 flere enn nummer én på partiets liste, Marianne Borgen. Det er med på å gjøre Johansen til nest mest populære SV-er i Oslo denne gang. Uten kumuleringene og slengerne ville Johansen vært ute av bystyret etter å ha hatt plass der helt siden 1987.

I likhet med Ap har også Miljøpartiet De Grønne fått uttelling for sine kjendiser. Blant partiets varaer til det nye bystyret finner vi både forfatteren Erlend Loe, musikeren Lars Lillo-Stenberg og antropologen, samfunnsdebattanten, forfatteren og tidligere Gateavisa-skribenten Thomas Hylland Eriksen.

Kan det tenkes at vi får oppleve bystyremøter hvor det skrives autografer?

«Hva skal vi ha til middag?» kan også bli tema under kommende bystyremøter, iallfall innad i MDGs fem representanter store gruppe. Eivind Trædal, som kapret den siste av disse plassene, er nemlig samboer med MDGs listetopp Lan Marie Nguyen Berg, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Stoltenberg legger heroinpress på Ap

Ut og inn for veteraner

Når vi vender tilbake til mer kjente navn kan vi konstantere at de tidligere Venstre-statsrådene Odd Einar Dørum og Guro Fjellanger er ute av bystyret. Ingen av dem sto på sikker plass, så det var de nok forberedt på. Nå må de nøye seg å fungere som varamedlemmer.

En gammel kjenning som derimot har sikret seg bystyreplass, er Frps tidligere byråd, ordfører, stortingsrepresentant og nåværende vara til Stortinget, Peter N. Myhre. Han kapret det siste av partiets fire mandater.

Frps listetopp, Carl I. Hagen, er for øvrig den blant partienes førstekandidater som fikk suverent færrest slengere. Kun 360 som stemte noe annet enn Frp, ga den gamle Frp-kjempen en slenger.

Under valgstyret i Oslos oppsummerende møte i går ettermiddag, kunne ordfører Fabian Stang opplyse at KrF manglet bare 33 stemmer på å ta ett mandat fra Ap.

Hvis så hadde skjedd ville tidligere statsråd Turid Birkeland ha måttet vike plassen for Oddbjørg Minos. I stedet fortsetter Erik Lunde som eneste KrF-politiker i bystyret.

Følg oss på Twitter og Facebook!

MDG tredje størst

Samlet sett innebærer dette at de ulike partienes bystyregruppe får følgende størrelse de kommende fire årene:

Arbeiderpartiet: 20.

Høyre: 19.

Miljøpartiet De Grønne: 5.

Fremskrittspartiet: 4.

Venstre: 4.

Sosialistisk Venstreparti: 3.

Rødt: 3.

Kristelig Folkeparti: 1.