Nyheter

Ernas mann: – Siv må vurdere regjeringsdeltakelsen

Det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering, tror statsministerens mann Sindre Finnes.

Bilde 1 av 3

Sjekk valgresultatet i vår valg-applikasjon nederst i saken!

Frps fall vil føre til at Siv Jensen må åpne diskusjonen om regjeringsdeltakelsen. Det tror statsministerens mann, Sindre Finnes.

– Det blir stadig mer opplagt at Frp må gå en runde med seg selv om de egentlig skal sitte i regjering. Det kommer litt an på hvor de ender til slutt, men det er et smertepunkt i den nasjonale oppslutningen for Frp hvis de ender under 10 prosent, slår Sindre Finnes fast.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: – Vi må diskutere regjeringsprosjektet

Han mener SVs partiveteran Karin Andersen åpnet døra for den diskusjonen i Frp, da hun ga uttrykk for at SV på et tidligere tidspunkt burde ha vurdert sin regjeringsdeltakelse. For det er smertefullt å være fløyparti i regjering.

Også KrF får en fryktelig smell av velgerne. Også dette partiet må ta en grundig diskusjon med seg selv, tror Finnes.

– Ja, det ser sånn ut, medgir han.

Ettermiddagen etter valget møtte Erna Solberg pressen. Og tok ektemannens uttalelser med et smil.

– Det er jeg som er den politiske strategen i familien, slo statsminister og Høyre-leder Erna Solberg fast.Noe som umiddelbart ble bekreftet av nestleder Jan Tore Sanner.

LES OGSÅ: Jubel hos Arbeiderpartiet  Jonas består prøven

Stang: Ikke naturlig at jeg fortsetter

Høyre går tilbake hele 5 prosentpoeng i Oslo, om tallene klokka 22.20 mandag kveld også blir sluttresultatet. Sent mandag kveld har Høyres mest populære ordfører, Fabian Stang, gått på TV og sagt klart i fra:

– Nei, det er ikke naturlig at jeg fortsetter som ordfører etter dette resultatet. Den posten går nok til Miljøpartiet de Grønne – eller kanskje til Ap eller SV.

Stang ankom Høyres valgvake sent, etter et trolig ganske dystert vorspiel på byrådsleder Stian Berger Røslands kontor i Oslo rådhus. Og byrådslederen selv, han er ikke å se.

LES OGSÅ: Valgvinner MDG: – Vi kommer til å selge oss dyrt

Røe Isaksen: Ganske bra valgresultat

Bergen var vi forberedt på å tape. Det som mildner et eventuelt tap i Oslo, er at vi gjør et ganske godt valg, både i Oslo og nasjonalt, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Han ble med i Høyre i 1994, og var med på å feire Høyres resultat på 18,8 prosent.

Så i det lange løp, kommer valgresultatet i år til å bli vurdert som ganske bra, mener Røe Isaksen.

KOMMENTAR: Høyre er en taper (Arne Strand)

Stille hos Høyre

På Høyres valgvake ble det fryktelig stille da de første tallene kom. Tendensen ble forsterket utover kvelden; Arbeiderpartiet har gjort et kjempegodt valg, Senterpartiet har gjort et ganske godt valg, Rødt har gjort knallgode valg i flere byer. Et valgresultat for Høyre på rundt 23 prosent er egentlig ikke dårlig, men dårligere enn høyrefolket hadde ventet, medgir de.

Vi hadde jo håpet på mer enn 23, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Oslo Høyres fylkesleder Nikolai Astrup stakk rett og slett av fra Dagsavisen og NRK da vi ville vite hvordan han vurderte osloprognosen. Og han ville slett ikke si hva han syntes om Fabian Stangs uttalelse til vg.no om at Høyre nå må forsøke å forhandle med Miljøpartiet de Grønne. Astrup pilte inn på bakrommet, til Erna Solberg og kompani.

Heller ikke finansbyråd Erik Lae Solberg ville si noe om hva Høyre kunne tilby de grønne:

– Nei, du det skal jeg være forsiktig med. Vi får vente på byrådslederen, mente Lae Solberg.

Men byrådsleder Stian Berger Røsland var ikke å se. Men se der – i en stol, ved siden av Minervas Jan Arild Snoen, sitter byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen. Han pleier ikke å være skuggeredd. Men heller ikke han vil si noe om de grønne.

– Neeei, det er ingen god ide. Du må snakke med Stian.

– Men du er jo byråd. Du må kunne si noe?

Nei, jeg vil ikke det altså. Jeg vil ikke det.

Her er resultatene fra valget:

Nyeste fra Dagsavisen.no: