Nyheter

Alle stiller opp for Fatemeh

Hun kom selv til Norge som flyktning. Nå har Fatemeh Fahadi-Elmenhorst (34) startet tidenes artistdugnad for syriske flyktninger.

Bilde 1 av 4

Se artistgalleriet i bildeserien over!

En rekke av Norges mest kjente skuespillere og artister stiller opp gratis på «Artistdugnad for flyktninger», 28. oktober på Sentrum Scene: Fra Lars Lillo-Stenberg og Margaret Berger, til Anne Marit Jacobsen og Henrik Mestad, en rekke populære komikere, samt svenske Lars Winnerbäck, en av Nordens største artister.

Billettene legges ut for salg i dag, flere navn ventes på programmet, og inntektene går til Flyktninghjelpen og Røde Kors.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Fra Iran til Norge

Det hele startet med Fatemeh Fahadi-Elmenhorst, tobarnsmor og butikksjef på Brilleland i Oslo.

– Jeg har selv vært flyktning. Jeg er vokst opp med krig. Familien min kom fra Iran til Norge som kvoteflyktninger da jeg var sju år gammel, forteller hun.

– Min familie fikk starte på nytt i Norge. Det er jeg takknemlig for. Og som tidligere flyktning føler jeg et ekstra ansvar, fordi jeg selv er blant de heldige.

I 2009 tok Fatemeh initiativ til en støttekonsert for krigsofrene i Gaza, på Union Scene i Drammen, da hovedsakelig med lokale artister.

– Det var stort engasjement da også, men ikke i nærheten av dette nivået. Gaza-krigen var en politisk konflikt der mange var forsiktige med å engasjere seg, sier hun.

LES OGSÅ: Flyktningleirene vokser i Europa

Tåregass

– Det som virkelig satte meg i gang nå, var TV-bildene av flyktninger i Makedonia som ble sprayet med tåregass. Det er det mest nedrige jeg har sett: tog fulle av mennesker møtt med vold, i den største flyktningkrisen siden 2. verdenskrig. Da jeg så det, bare måtte jeg gjøre noe, sier Fahadi-Elmenhorst.

– Så jeg satte meg et mål: å samle inn 100.000 kroner. For meg er det veldig mye penger, mer enn jeg ville kunne klare å samle inn selv. Dermed tenkte jeg på å arrangere en støttekonsert, forteller Fahadi-Elmenhorst, som ikke jobber i underholdningsbransjen.

Hun begynte likevel å sende ut meldinger på sosiale medier til både kjente og ukjente, inkludert artister og mediefolk, med oppfordring til å bli med på støttekonsert. En av dem som svarte, var komiker og skuespiller Henriette Steenstrup.

– Jeg møtte masse støtte og engasjement. Da Henriette Steenstrup ble med, og vi fikk satt en dato, begynte det å vokse. Nå er det blitt mye større enn jeg kunne forestilt meg. Jeg er ydmyk over at så mange stiller opp, sier Fahadi-Elmenhorst.

LES OGSÅ: Henriette Steenstrup: – Jeg tror folk er lei Carl I. Hagen

Kjente navn

– Dette handler ikke om kjendiser. Jeg kjenner ingen kjendiser og er ikke opptatt av kjendiseri. Men målet er å samle inn mest mulig penger til syriske flyktninger, og da trengs det kjente navn. Flyktningkrisen engasjerer alle, og disse artistene ser på støttekonserten som en mulighet til å gjøre noe med sitt engasjement. Alle stiller gratis. Hvis noen er så kyniske at de tror vi gjør dette av egeninteresse, får de bare mene det. Jeg synes det er trist. Alle er ikke som Carl I. Hagen, sier Fahadi-Elmenhorst.

– Jeg har vært med på demonstrasjoner og aksjoner tidligere. Jeg har vært skuffet og sint over verdenssamfunnet som lar dette pågå. Men vi kan alle gjøre noe. Det er noe av det viktigste med dette prosjektet: å vise at vi alle kan engasjere oss som medmennesker.

LES OGSÅ: Jan Vardøen ville stille opp for flyktningene

– Unikt

– Dette er unikt, sier Harriet Rudd, leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen.

– Vi har sett lignende artistdugnader ved katastrofer tidligere, men vi har knapt opplevd mobilisering på dette nivået før. Vi er svært takknemlige for slike initiativ. Det er et eksempel på det rørende engasjementet for syriske flyktninger vi nå ser på så mange hold. Og så er det ekstra hyggelig at initiativet kommer fra Fatemeh som selv har vært flyktning, sier Rudd.

– Det er viktig for å samle inn penger, men like viktig er det at dette skaper engasjement.

LES OGSÅ: Ber artister engasjere seg for flyktninger

Mer fra Dagsavisen