Nyheter

Sto i kø for å gi bort klær til flyktninger

Da «Refugees welcome to Norway» åpnet dørene til sin innsamlingssentral i kveld, sto det allerede rundt 25 mennesker i kø for å gi bort både klær og leker til flyktningene på Tøyen.

Bilde 1 av 3

Blant dem som sto utenfor lageret til «Refugees welcome to Norway» i går kveld var Silje Nysether Mjelde (30) og datteren Ingeborg Nysether (6 måneder).

– Vi har med ubrukte sokker og undertøy som arbeidsgiveren min har donert, sier Nysether.

Og det var ifølge Mjelde ikke vanskelig å få arbeidsgiveren til å bidra.

– Det var veldig enkelt, og arbeidsgiveren min sa ja med en gang, sier hun.

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Enormt engasjement

Facebookgruppen «Refugees welcome to Norway», som ønsker flyktninger velkommen til Norge, har på svært kort tid eksplodert, og så langt har over 40.000 mennesker blitt lagt til i gruppa som både arrangerer utdeling av mat til flyktningene hos Politiets utlendingsenhet (PU) og nå også organiserer innsamling av leker og klær.

Linn H. Landro har ansvaret for å organisere kveldens innsamling, blant annet sammen med de frivillige Constanza Fernandez (30) og Georgie Persson (31).

– Det som er fantastisk, er engasjementet som ligger bak. Folk forstår virkelig viktigheten av å hjelpe, og det kommer via medmennesker og ikke organisasjoner. Dette er grasrotengasjement, sier Landro.

Hun er likevel opptatt av at de må samarbeide med de etablerte organisasjonene.

– Innsamlingsbiten blir nok omfattende i noen dager. Men vi er alle frivillige, og kan ikke jobbe fulltid med dette for alltid, så det blir viktig at også de etablerte organisasjonene får være med på å bestemme hvor veien går videre, sier hun.

Gir videre

Dagsavisen har tidligere i sommer skrevet om forholdene for flyktningene på Politiets utlendingsenhet på Tøyen, hvor opp mot 60 mennesker har ventet i dagevis på å få registrere seg som asylsøkere i Norge, uten tilgang på senger, dusjer eller et kjøkken å lage mat på. Det er denne situasjonen som nå har fått givergleden og medmenneskeligheten til å vokse.

Landro sier at tingene de samler inn, men ikke får gitt bort til flyktningene på Tøyen, vil bli sendt til andre asylmottak i Norge, som ikke nødvendigvis har opplevd det samme trykket.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

– Begynte nesten å grine

Inne i lageret står Tonje Tornes (37) og sønnen Bendik Breiteig (3). Tornes er allerede engasjert i Tøyen-kampanjen og har ikke tenkt til å stoppe med frivillig arbeid på en stund.

– Det er klart at vi må hjelpe når folk kommer hit til Tøyen og har det kjipt. Mannen min var for eksempel med på matutdeling i går, sier hun.

Bak dem ligger flere titalls søppelsekker med klær, leker, bleier, bind, hygieneprodukter og andre nødvendigheter, og mer kommer det til å bli utover kvelden, skal man tro menneskemengden som kommer sigende inn dørene i kjellerlokalet.

– Jeg begynte nesten å grine da jeg så hvor mye det var som allerede lå her, sier Tornes.

LES OGSÅ: «Mennesker over hele Europa strømmer til med hjelp til folk på flukt fra krigen»