Nyheter

Drittlei Per Sandberg

– Jeg vil nesten ikke bo her hvis det er sånn vi skal ha det, sier Jan Vardøen.

Jan Vardøen (53)

Restauranteier, musiker, forfatter og filmregissør.

Deler ut mat til asylsøkerne på Tøyen.

Hvorfor tok du initiativ til å dele ut mat til asylsøkerne på Tøyen?

– Jeg har venner som er med i den frivillige gruppen som har delt ut mat og klær en stund. De gjorde meg oppmerksom på at de begynte å slite med mengden fordi det har kommet så mange nå i sommer. Derfor bestemte jeg og blant annet Nevzat Arikan (restauranteier, journ.anm.) oss for å hjelpe til, og i ettertid er det kommet stadig flere til. Jo flere, jo bedre. Det er bare å ta kontakt!

Hva håper du å oppnå?

– Jeg er en pragmatiker. Når jeg ser et problem, ønsker jeg å fikse det. I tillegg er jeg drittlei den Per Sandberg/Pål Lønseth-stemningen som har preget asyldebatten en stund. Det virker som om Norge bare skalker alle lukene, og generelt er folk blitt veldig gjerrige. Jeg vil nesten ikke bo her hvis det er sånn vi skal ha det. Jeg har en slags grunnleggende tro på at nordmenn er gode, snille og rause, men jeg blir fryktelig skuffet når jeg ser hvordan regjeringen reagerer på flyktningkrisen.

LES OGSÅ: 80 flyktningerr sover rett på gulvet hos politiet i Gamle Oslo

Hvordan har responsen vært?

– Det har blåst skikkelig opp siden jeg la ut beskjeden på Facebook på onsdag. Til nå har jeg fått 13.000 likes på statusen og 4.000 personer har delt den. Jeg ante ikke at jeg kom til å få så stor respons. Det varmer veldig, og jeg ser at folk virkelig lengter etter å hjelpe til. Folk har ringt og sendt SMS i to døgn med spørsmål om hvor de kan levere klær og leker, så pågangen har vært helt enorm. Det beviser jo bare at politikerne er fullstendig i utakt med hva befolkningen egentlig ønsker og føler.

Hvordan har asylsøkerne reagert på initiativet ditt?

– De virker glade for å få mer enn bare brødmat og for den medmenneskelige kontakten. Det er et viktig poeng oppi det hele. Når disse menneskene forsvinner inn i asylmottakssystemet, ser vi aldri mer til dem. Det er som om de bor i et slags parallelt univers som vi ikke trenger å engasjere oss i. Så dette med å dele ut mat handler også om å bli kjent med hverandre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En kokebok som heter «La Technique» av Jacques Pépin. Han har en filosofi om at teknikk er viktigere enn oppskrifter, og at du kan lage 1.000 forskjellige matretter hvis du bare har den rette teknikken.

Hva gjør deg lykkelig?

– En god drink i en god bar i godt selskap.

Hvem var din barndomshelt?

– Norman Hunter. Han var en veldig god og veldig blodig fotballspiller for Leeds.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er en jævla rotekopp.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det gjør jeg hele tiden. Det blir nok litt for mye god vin og mat av og til.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Tvangsreturen av asylbarna. Det er den største skampletten på Arbeiderpartiets rulleblad. Det skuffer meg helt enormt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Den italienske filmregissøren Federico Fellini og en flaske grappa.

LES OGSÅ: Smitte-frykt i lokalene på Tøyen.

Mer fra Dagsavisen