Lena Mandt Høvik (20), Kim Edvin Emilsen (22), Katrine Etland (18) og Martine Eilertsen (18) har en ting til felles: Alle fire er blant de «heldige» som har lærlingplass i Oslo kommune.
Torsdag forrige uke åpnet Opplæringskontoret for helse- og oppvekstfag på Aker helsearena. Kontoret skal fungere som et bindeledd mellom lærlingene og lærestedene. De skal hjelpe lærlingene til å finne den ideelle læreplassen, og følge opp både lærlingen og arbeidsstedet i lærlingperioden.
– Mange er redd for ikke å få læreplass og velger derfor påbygg. Det er godt å ha en støtte og hjelp i bakhånd som Opplæringskontoret vil være, sier Katrine, som er lærling på Lovisenberg sykehus.
– Selv om jeg trives der jeg er, er det få som vet helt konkret hva de skal gjøre med lærlingen. Nå skal veilederen min gå på kurs her. Det tror jeg er viktig, forklarer Lena som jobber på en bolig og avlastningshjem i Oslo.
LES OGSÅ: – Det er nå det skjer noe
Droppa ut
Kim Edvin begynte først som rørleggerlærling. Det ble dessverre en dårlig erfaring. Han ble satt til å kjøpe kaffe og snus til arbeidsgiver.
– Jeg droppa ut og tok et friår før jeg begynte i 1. klasse på nytt, men da innenfor helse og oppvekst, sier han.
Underveis i skoleåret fikk han praksis i en barnehage. De satte så stor pris på ham at til tross for at han hadde brukt opp retten til lærlingplass, fikk de en avtale med bydelen om å kunne tilby ham en plass likevel. Han er veldig glad for den oppfølgingen han har fått.
– Jeg er nå blitt veldig motivert til å ta videre utdannelse innen pedagogikk, forteller han.
LES OGSÅ: Roser Oslos krav om lærlinger
– Oslo skal få flere plasser
Det var eldrebyråd Aud Kvalbein som åpnet Opplæringskontoret, ettersom hun har ansvaret for pleie- og omsorgstjenestene, der det er flest lærlinger. Hun sier det ligger mye politisk kraft bak lærlingsatsingen.
Byrådet i Oslo har satt som mål å gi 355 lærlinger plass hvert år, hvor 274 skal være innen helsefag. Så langt i år har 129 fått plass.
– Oslo skal få opp antall lærlinger og vi skal få frafallet ned. Alle kvalifiserte som søker helsearbeider og barne- og ungdomsarbeider skal få læreplass, sier Kvalbein.
Kontoret har 91 medlemsbedrifter, i hovedsak kommunale.
– Jeg er veldig optimistisk til at dette vil hjelpe oss med å lykkes med våre ambisjoner, sier Kvalbein.