Nyheter

Italiensk for nybegynnere

Prima Fila sørger for italienske smaker og farger midt i ett av Oslos mest besøkte turistområder. Med servitører i høygir.

Dagsavisen anmelder

Prima Fila Ristorante

Fridtjof Nansens plass 5

Mat           4

Meny        4

Miljø         4

Service     4

Prisnivå    4

– Dette er da helt prima, sier Byløven der han sitter med husets «filetto», et grådig oksestykke av indrefilet toppet med kongereker.

Det er så langt fra surf n’ turf man kan komme, selv om tallerkenen nærmest kommer surfende inn fra kjøkkenet før man får lagt ned skjeen ved forretten. Her skal man ikke få tid til å fordøye verken mat eller opplevelser. Ikke er det kø utenfor heller, noe som ville vært merkelig siden stedet har over 100 sitteplasser inne i tillegg til uteserveringen når været innbyr til det. Likevel er kravet til «turnover» også denne kvelden påtakelig, om ikke uttalt.

Når det er sagt ligger Prima Fila Ristorante i hjertet av Oslo, på borggårdshjørnet av Fridtjof Nansens plass med utsikt rett mot Oslo rådhus, og turiststrømmen ut av bussene som skjer på plassen utenfor. Dette er et sted tilreisende finner lett, det er ellers perfekt for forretningsmiddager, lunsjer, vennetreff, familier og større selskaper som kan få en hel fløy for seg selv om man ønsker det. Byløvene observerer også noen som åpenbart trives i romantisk tosomhet på stedet, uten at vi av den grunn skal påstå at denne restauranten framstår som direkte «intim». Eller som Byløvens følge tørt slår fast: – Svært nok for meg, idet det ramler inn et helt selskap som åpenbart er på gjennomreise. Mon tro om ikke de som sitter på Prima Fila i den verste underholdningssesongen også har bestilt første rad på det være seg Dizzie eller Oslo Nye Teater.

Det mangler ikke italienske restauranter i Oslo, men Prima Fila framstår i stor grad som en genuin storstue for de italienske smakene, med en fyldig og variert meny oppdelt i mange seksjoner. Du kan velge mellom kalde og varme forretter, pastaer, egen salatmeny, selvsagt pizza og så kjøtt og fisk til hovedretter. Steinbit, laks og reker tar det aller meste av plassen i «fiskedisken», mens kjøttrettene domineres av entrecôte og andre store kjøttstykker fra hovedsakelig okse/storfe, med et lite supplement av svine- og kyllingkompromisser. Mange av sausene er dessuten svært franske av opprinnelse. Her er ingen kalveretter, til tross for at rettene ser ut til å være plukket fra hele Italia og ikke noe spesielt distrikt. Det gjør ikke menyen akkurat mindre.

– Ingen Ossobuco, ingen Saltimocca, ingen sardiner for oss som liker slikt. Det er gjennomgående italiensk, men ganske nordeuropeisk tilpasset.

Byløvene velger stedets fiskesuppe til forrett, husets «Zuppa» som viser seg å være en typisk rød og kremet middelhavsvariant med store biter av laks og blåskjell, med mye smak av innkokt fiskekraft. Mektig er den også, og porsjonen nesten et lite måltid i seg selv. Vi begynner så smått å angre på at vi har valgt en kraftig hovedrett.

Husets «Filetto» er mør og nydelig på smak, og béarnaisen har en italiensk touch av urter, mens bordets pastavalg Pappardelle Boscaiola framstår som litt mer «italiensk», båndpasta med den obligatoriske soppen, spekeskinke og en snert trøffelolje som umiddelbart hensetter deg i et ganske så annerledes smaksdistrikt enn norsk borggård.

Maten på Prima Fila er gjennomgående god, og du skal være usedvanlig storspist om du ikke føler deg mett etter for- og hovedrett. Men dessertkartet byr på de tradisjonelle italienske, på crêpes og diverse isvarianter, og det er vanskelig å la passere om man da får tak i en servitør. Det eneste du kan være sikker på, er at når du har bestilt noe, så kommer det så kjapt på bordet at du knapt rekker tenke. Men å oppdrive en hjelpende hånd for å fjerne noe på bordet, bestille et glass drikke til eller rett og slett bestille en dessert, det krever en god porsjon egeninnsats. Det er ikke godt å si hva som er mest irriterende, at servitørene er fraværende, eller at de er på toppen av bordet når de helst burde vært litt mer diskrete. Uansett, du får aldri følelsen av at servitører og øvrig betjening er oppmerksom på at akkurat du er der. Kanskje har det med stedets størrelse å gjøre, men i likhet med maten føles også mottakelsen en smule overfladisk og lite personlig, og billig er det heller ikke, med hovedretter av kjøtt og delvis fisk til om lag 240 kroner og oppover. Pasta- og pizzarettene er rimelige, som rimelig skal være.

Prima Fila er et godt sted å stikke innom før eller etter showet eller filmen, det er et lunsjsted som er så prima som det kan få blitt (maten kommer dessuten kjapt) og det kan svelge et busslass eller to om det trengs. Men er du ute etter den genuine, småromantiske italienske opplevelsen, fines det vel så gode alternativer selv i Oslo.