Nyheter

– Ikke våpen som skaper trygghet

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) hiver seg inn i debatten om politibevæpning. Det viktigste en gjør for et trygt Oslo er å forebygge kriminalitet, mener Stang.

De som snakker om snorklipping, som at det ikke er politikk ordføreren driver med, har bommet, mener ordfører i Oslo for Høyre, Fabian Stang. Her er han med hunden Tøffen. FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

I dag feirer 200 gjester ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) i Oslo rådhus, med brus, musserende vin og fingermat. Festligheten koster 80.000 kroner.

– Så blir det noen taler som forhåpentligvis blir hyggelige. Jeg synes i hvert fall at varaordføreren har fortjent det, sier Stang.

Vi møter Oslo-ordføreren på selveste 60-årsdagen. På kontoret er det pyntet opp med ballonger, norske flagg og en stor pappfigur av ordføreren selv. Snart skal han ned på Høyres stand for å bli hyllet som en superhelt og spise kake med bilde av seg selv.

– Blir dette din siste valgkamp?

– Vi har jo fått mye kjeft av Arbeiderpartiet fordi vi har sittet lenge, så etter 12 år så bør man i hvert fall tenke seg om, om man skal fortsette eller ikke. Raymond skal få den, sier Stang.

LES OGSÅ: Fabian av Oslo

– Snorklipping er politikk

Det var tilfeldigheter som gjorde at Stang ble aktiv i Oslo-politikken.

– Jeg hadde skjelt ut noen av vennene mine for å bare klage uten at de bidro med noe som helst. Rett etterpå ringte det noen fra Høyre i bydelen og spurte om jeg kunne sitte i en komité.

Den politiske karrieren til Stang i Oslo startet altså med prinsipielle debatter om humper og dumper i teknisk komité. Nå er han kjent som Norges farligste snorklipper.

– De som snakker om snorklipping, som at det ikke er politikk ordføreren driver med, de har bommet. Grunnen til at man er her på dette huset er fordi vi er interessert i politikk. Vi er interessert i å utøve makt, og få gjennomslag for politikken vi tror på.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Bevæpning

Stang fikk en helt spesiell rolle i Oslos historie da han i 2011 hadde ansvaret for å lede hovedstaden gjennom sorg, frykt og sinne etter terrorangrepet 22. juli. I et intervju med Dagsavisen i 2013 sa Stang at han hadde sett lite av forbedringene i beredskapen som de rødgrønne lovet like etter terroren.

– Opplever du nå at Oslo nå har blitt en tryggere by?

– Jeg er så heldig at jeg er observatør i politirådet, så jeg vet at det er blitt en tryggere by, ut ifra statistikken. Men selv om vi med hånden på hjertet kan si at Oslo er en trygg by, er det en veldig mager trøst for dem som blir utsatt for den kriminaliteten som tross alt finnes, sier Stang.

Denne uka ble politiets adgang til midlertidig bevæpning forlenget for sjette gang. Samtidig raser debatten om bevæpningen for fullt.

– Tror du folk føler seg tryggere når politiet har skytevåpen på hofta?

– Nei. Jeg har ikke noe forhold til den pistolen, jeg altså. Det som teller er veldig grundig forebyggende arbeid, som nå gir resultater, sier Stang.

Han viser til at man i Oslo har flere samarbeid mellom politiet og kommune. Et eksempel på et slikt samarbeid er SALTO-prosjektet.

– Her setter man inn ressurser på førstegangskriminelle slik at de skal forbli det. I stedet for å spare opp og sette dem lengst mulig i fengsel, tar vi heller og fanger dem opp sammen med familie, skole og gjør vårt for å hente dem inn igjen. Det er mye viktigere enn den pistolen, fastslår Stang.

KOMMENTAR: Da han møtte henne

Ikke skatt nå

Nede ved Høyres stand er det tydelig at valgkampen er i gang. Stang startet allerede i februar, da han var ute i VG med en garanti om null kommunal eiendomsskatt i Oslo så lenge han er ordfører.

– Mener du at Oslo har nok penger?

– Nei. Jeg har aldri sagt det. Men det jeg har sagt er at vi har enorme ressurser som vi plikter å stadig bruke på en bedre måte før vi krever mer penger av skattebetalerne med eiendomsskatt.

Han viser til Sporveien som eksempel, hvor de har effektivisert driften med nesten 400 millioner på ganske kort tid.

– Trikken kjører nå 50 millioner reisende i året, 20 millioner flere enn for snaut ti år siden og det gjør de uten å bruke mer penger.

– Utelukker du at kan bli aktuelt for Oslo å innføre eiendomsskatt?

– Det vet man aldri i framtida. Vi er nå i den heldige situasjon at vi har en ryddig økonomi som gjør at vi ikke har kommet i skvis slik andre kommuner har. Her er det ikke nødvendig ennå, sier Stang.

Seks kjappe

– Er du for eller imot E18-utbyggingen?

– Jeg er for. Men ikke i den ekstreme formen som er vist til 60 milliarder. Det må gjøres noe med E18.

– Skal markagrensa beholdes?

– Ja.

– Hvordan kommer du deg til jobb?

– I dag har jeg gått. Ellers så sykler jeg eller blir jeg kjørt.

– Raymond eller Stian?

– Stian.

– Hvor kjøper du kaffen din?

– I hvert fall ikke hos Nespresso. Det er det verste jeg veit. Selgerne som står der; «Skal det være en lungo-lango?» Nei. Jeg har jævlig dårlig tid. Jeg skal bare ha fire av de tutene der! Jeg blir så gæren av sånt, så nå kjøper jeg kaffe på Rimi.

– Skal kun private få bygge barnehager i Oslo?

– Nei.

Mitt sted i Oslo

  • Dagsavisen møter partienes førstekandidater i Oslo på et sted i byen som er spesielt for dem og deres politiske visjoner.
  • Høyres 1.-kandidat Fabian Stang mener hele byen er hans sted og tar oss med til Rådhuset og til Høyres stand på Karl Johan.
  • Forrige gang tok Sosialistisk Venstrepartis Marianne Borgen oss med til Tøyen skole.
  • Vi har ogå møtt Senterpartiets Aisha Naz Bhatti ved Hvervenbukta.