Nyheter

Skal det være en larve?

I framtida må vi alle spise insekter. I dag kan du tjuvstarte i Mathallen i Oslo.

Bilde 1 av 6

Det ville være en overdrivelse å hevde at det var slåsskamp blant Dagsavisens journalister om å få lov til å dra til Mathallen i Oslo for å spise insekter. Det høres ikke fristende ut med larver til lunsj. Men det er viktig og framtidsrettet, skal vi få høre.

Anledningen er konseptet Pestaurant som den internasjonale skadedyrgiganten Rentokil står bak.

– Skadedyr ødelegger hvert år et sted mellom ti og femten prosent av verdens avlinger. Samtidig er noen av de samme skadedyrene en ressurs og mulig viktig næringskilde. Det ønsker vi å fokusere på, forklarer teknisk sjef ved Rentokil Norge, Arne Nese.

LES OGSÅ: Humla summer videre

Bakteppet er en voksende global befolkning og en verden der det ikke er mat nok til alle. Spesielt er det ikke nok proteiner. Problemet er identifisert som en av de største utfordringene mennesket står overfor og FNs matvareorganisasjon FAO pekte allerede i 2013 på matinsekter som en nøkkelfaktor.

– Insekter inneholder animalsk protein, det samme høyverdige proteinet som finnes i egg, melk, kjøtt og fisk, forteller mattrygghetskonsultent i Rentokil, Ingrid Midbøe.

Men hvordan smaker det?

Følg oss på Twitter og Facebook!

Vi begynner med en cupcake med malte sirisser og topping med ristede melbillelarver. Journalistens sønn Trym (11) blir truet til å ta den første biten. Den faller i smak og han spiser tre til. Til «dessert»: hvit sjokolade med maur.

Mathallen-kokk Marius Tvethaug har laget en banankake med melbillelarver og gresshopper. Melbillelarvene har en nøttaktig ettersmak, mens gresshoppene er sprø og syrlige, litt beske. Det er godt, det er ikke til å nekte for, men det ser litt grotesk ut på fatet.

– Jeg er opptatt av at folk skal se hva de spiser. Mine barnebarn kommer til å ha insekter i sitt vanlige kosthold, det er jeg overbevist om, sier kokken Tvethaug.