Nyheter

Humla summer videre

75 prosent av all matdyrking i verden er avhengig av at humler og bier gjør jobben sin. Derfor er det viktig at forholdene legges til rette.

Bilde 1 av 2

I går åpnet miljøvernminister Tine Sundtoft (H) verdens første pollinatorpassasje i Oslo.

LES OGSÅ: Biene og blomstene

Veikro for bier

Passasjen for pollinerende insekter har som mål å mobilisere Osloboere til å være med på å hjelpe insektene på deres reise gjennom byen.

Passasjen skal gå fra Sognsvann i vest til Nøklevann i øst, og er et samarbeidsprosjekt mellom birøkterlaget ByBi, Hageselskapet og Miljødirektoratet.

Humler og bier er avhengige av pollen og nektar, og blir det for lange strekk uten at de får tilgang til det, får de ikke gjort jobben sin.

Lite snadder

I Oslos asfaltjungel er det i dag vanskelig å finne nok mat. Elegante eviggrønne busker og kortklipte plener byr på lite snadder for våre summende venner. Derimot elsker de fargerike blomster, og aller helst de som er dryppende fulle av nektar og blomsterhonning.

De siste årene er situasjonen for pollinerende insekter som humler og bier blitt stadig mer kritisk, og internasjonalt har alarmen gått for lengst. Uten forvarsel har stadig flere bikolonier kollapset, og bikuber og humlebol er blitt forlatt i en så stor skala at det truer både matproduksjon og miljøet.

På takterrassen i Dælengata 36 har de på en måte fått sin egen veikro, med planter som humler og bier liker spesielt godt.

– Dette viser at alle kan bidra. Vi har en sterk urbanisering, og vi ser en trend hvor det å ta vare på naturen er viktig. Dette er også viktig for regjeringen, sier miljøvernminister Tine Sundtoft til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Vil ha landbruk inn i byene

Egne lunger

Sju etasjer over bakken har beboere og insekter funnet en felles plattform. Med utsikt over byen kan beboerne nyte sommeren i sine egne små hager med planter, griller, småbord, eller en hengekøye for late ettermiddager i solen.

Mens bier og humler summer rundt, før de drar videre på sin ferd.

LES OGSÅ: La humla suse!

Egen innsektsapp

Ikke bare bier og humler vil ha glede av pollinatorpassasjen på takterrassen.

– Dette er en biokorridor som ikke bare handler om bier og humler, men om alt av biologisk mangfold, sier leder av Bydel i bruk, Daniel Stephanek.

De står bak prosjektet BIOkorridor, som har som filosofi at en humle skal kunne fly fra Bogerud i øst til Botanisk hage og videre til Sognsvann.

– Vi vil i dag også lansere en egen app, hvor folk kan plotte inn grønne lunger. Appen vil virke på den måten at folk kan legge inn sitt stoppested for insektene. Etter hvert som flere legger inn sin hage eller balkong ser man at en grønn stripe strekker seg gjennom byen, sier direktør i Det Norske Hagelselskap, Tove Berg til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Bienes hemmelige død

Tom Vestreng

Tom Vestreng

Journalist