Nyheter

Utdanning på naturlig vis

De har bikkja med på skolen, hogger trær i skoletida og og begynner ofte dagen med melking.

Bilde 1 av 3

En helt naturlig utdanning, sier fire av elevene ved Natur videregående skole i Oslo.

Natur videregående skole ligger på Furuset, rett ved Nordre Lindeberg gård.

– Vi er ofte her oppe, sier Ine Himle, som går på hundelinja og har med seg Shetland sheepdogene Kee og valpen Wee på 11 uker.

Nordre Lindeberg gård er en besøksgård som er mye brukt av barnehager, skoler og institusjoner.

– Vi har vært her tidlig på morgenen og melket, sier de fire elevene, mens geitebukken Pelle prøver så godt han kan å få oppmerksomhet.

Les også: Bygger skoler for milliarder

Hundelinja

– Jeg valgte Natur videregående på grunn av hundelinja. Jeg driver med hund på fritida og ønsket å kunne dyrke interessen, også som et ledd i utdannelsen, sier Ina Himle (18), som går i tredjeklasse.

– Neste år har jeg tenkt å ta et friår, før jeg vil utdanne meg til noe innen helse, sier hun til Dagsavisen.

– Fordelen med å gå her, kontra på en vanlig videregående skole, er at vi ikke bare sitter inne og ser på tavla. Vi gjør mye praktisk og er mye på tur, legger hun til.

Skogbruk

De tre andre, Jon Meinert (18), Frøy Larsen Nordby (17) og Marianne Bordvik Gulli (17), går alle i 2. klasse og på skogbrukslinja.

– Jeg hadde planer om å ta noe med hest etter førsteklasse, men syntes skogbruk var mer interessant, sier Frøy Larsen Nordby.

– Mange tenker at «jaså, du skal bli bonde» når de hører at jeg går her. Det gir den samme studiekompetansen her som andre steder, selv om jeg ikke ser for meg en yrkeskarriere i skogbruket, legger Marianne Gulli til.

Skolen er en av Norges eldste landbruks-/naturbruks-skoler, fra 1886, og ble del av det videregående skoletilbudet i 1990.

Frem til 2003 brukte skolen navnet Vinterlandbruksskolen.

Siden nyttår

Heidi Tokstad har vært skoleleder siden 2000, men bare vært rektor på Natur videregående skole siden nyttår. Hun stor stortrives blant dyr, mennesker og natur.

– Jeg er oppvokst i et boligfelt, men bor nå på et småbruk på Feiring. Jeg er skikkelig hundejente, driver med brukshund og driver også mye med hest. Jeg er generelt friluftsinteressert også – elsker turer med telt, kano, ski eller på beina, sier rektoren.

Nå ønsker hun å gjøre Natur videregående skole mer kjent.

– I dag har vi 230 elever, fordelt på flere linjer. Vi kan tilby spesiell og generell studiekompetanse, yrkeskompetanse og fagbrev. Mange velger veterinærstudier senere, sier rektoren, som også kan glede seg over at de aller fleste fullfører tre år.

– Mye skyldes at det er en relativt liten skole, med stor nærhet på tvers av trinn og klasser og nærhet til elever og ansatte. De får holde på med ting de synes er interessante, både i teori og praksis, sier hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: