Nyheter

Kjærlighetserklæring til Oslo

99 forferdelige bilder av den grå, usjarmerende hovedstaden vår henges nå på galleriveggen.

Bilde 1 av 7

Av Anette W. Stulen

Til tross for den nedsettende omtalen, så er utstillingen «Stakkars oss som bor i Oslo» en kjærlighetserklæring til hovedstaden. Den ironiske tonen er et gjennomgående formidlingsgrep fra Aina Kristiansen og Hanna Norberg, jentene bak prosjektet på Norsk design- og arkitektursenter(DOGA). De får stadig høre at folk gleder seg til utstillingen, enten ved at de sier det rett ut, eller ved at de bruker Stakkars oss-ironien og sier at de gruer seg.

Utstillingen er av oslofolk for oslofolk, bygd opp rundt fire vanlige fordommer mot Oslo: At den er en asfaltjungel, at den kun består av stygge bygg, at det er fælt å vokse opp her og at den er full av egoistiske drittfolk.

– Poenget er ikke å motbevise fordommene. Det finnes både asfaltjungel, stygge bygg og egoistiske drittfolk i Oslo. Og kanskje er det tøft å vokse opp her, for noen. Men sånn er det jo overalt. I hele Norge. Til og med i Bergen. Poenget er å vise frem at Oslo ikke bare er dritt. Vi vil vise at det finnes en million grunner til å elske Oslo, forklarer de.

Fra blogg til utstilling

I 2012 startet Hanna og Aina fotobloggen stakkarsoss.no, fordi de var lei av at all drittslengingen om Oslo aldri ble motsagt. De opplever at folk utenbys fra har mange fordommer mot Oslo, men at disse i stor grad er et resultat av at de ikke vet hvordan det ser ut her.

- De vet ikke at det går an å gå langs Akerselva helt fra Nordmarka til Oslofjorden, de vet ikke at det er grøntarealer hvor enn man beveger seg, de skjønner ikke at vi bor i bygårder med fantastiske bakgårder. De har sjelden vært utenfor sentrum, sier Norberg.

- Det begynte mer som et forsvar rettet mot dem som ikke er glade i Oslo, men det viste seg at det faktisk var oslopatriotene som trengte denne bloggen mest, legger Kristiansen til.

Bloggen har hele tiden vært et hobbyprosjekt ved siden av frilansjobber som journalister. De deler egne og andres blinkskudd fra den «stygge» byen vår. Engasjementet rundt bloggen er stort og emneknaggen #stakkarsoss har nær 44.000 innlegg på Instagram.

– Det er oslofolk som har æren for at bloggen vår har blitt så stor. Uten de tusenvis av bildene vi har mottatt, hadde det ikke vært noe stakkarsoss.no. Selvsagt gjør vi en stor innsats selv, men vi hadde aldri fått til dette uten alle bidragsyterne våre der ute. At de deler bildene sine og historiene sine med oss, sier mye om kjærligheten de har til byen sin. Det er egentlig deres utstilling, forteller Norberg.

Overveldende respons

Jentene kan fortelle at engasjementet er veldig bredt og at de får inn bilder og historier fra folk i alle aldere og med alle slags bakgrunner. Innsenderne er en god blanding av innflyttere og folk som er født og oppvokst her. Alle elsker Oslo. Men de har bitt seg merke i at folk på østkanten er mye flinkere enn andre til å sende inn bilder og til å skryte av byen sin.

- Det er overraskende mange som takker oss for det vi holder på med, at vi gjør dem enda stoltere av å være fra Oslo, enda gladere i byen sin. Det er vi veldig stolte av, forteller Kristiansen.

- Det er overveldende. Helt rørende. Og veldig overraskende. Vi hadde jo ingen forventninger om at folk skulle like en blogg med Oslo-bilder, legger Norberg til.

På spørsmål om de tror at vi noen gang kommer til å gå tom for grunner til å elske Oslo, svarer de samstemt nei.

- Engasjementet er så stort fordi folk faktisk elsker Oslo. Det har bare ikke vært lov å si det. Man hører bare om bergensere som elsker Bergen, men hallo, det bor over 648 000 mennesker i denne byen, det er sykt dyrt å bo her, de aller fleste av oss velger det av fri vilje. Fordi vi elsker Oslo.