Nyheter

Julegaver til alle

De fleste av oss gir bort gaver til jul. Også til de som ikke får så mange.

Bilde 1 av 2

Oslo har den største andelen fattige barn i hele landet. Og om du ønsker å gi julegaver til noen som trenger det, har du flere muligheter.

Under juletreet 

- I Oslo har vi pakkeinnsamling på Universitetsplassen. Der blir gavene hentet hver ettermidag, slik at vi sikrer oss at gavene blir ordentlig tatt vare på, forklarer Elin Herikstad, leder for velferd og utvikling i Frelsesarmeen. 

Hun forteller at mange barn leverer gavene innpakket, og at dettee er greit, slik at barna får følelsen av at det er en gave de gir bort. 
- Men vi må uansett åpne og sortere alle pakkene. Deretter legger vi ut gavene slik at foreldrene selv kan se ha vi har fått inn, og se om det er noe som passer til deres barn. Det er veldig hyggelig når vi opplever at en mor sier at  akkurat den gaven er noe barnet hennes ønsker seg. 

Julehjelp-pakker

Selv om Frelsesarmeen mer enn gjerne tar imot pakker, oppfordrer de også folk til å gi penger til julegrytene. 
- Det er mindre logistikk med penger, og vi får kjøpt det vi vet folk trenger. Men vi sørger for å distribuere gavene vi får inn, understreker Herikstad. Hun forteller at mange barnehager kommer til Universitetsplassen, enten med gaver eller penger til gryta. 
Normalt er det de to neste ukene det vil komme flest gaver, og mest penger til gryta. 
Gavene gis bort samtidig som folk henter sine julehjelppakker 16., 17. og 18. desember. Dette er folk som på forhånd har søkt om å å julehjelp, Frelsesarmeen opererer ikke med åpent hus for de som trenger hjelp.
- Og dersom vi vet om andre barn som trenger pakker, sørger vi for at også de får noe av det vi får inn, sier Herikstad. 

Fattighuset

Ønsker du å gi bort julegaver til brukere av Fattighuset, kan du levere dem inn hver dag. På lørdager er det åpent fra klokka 12-16. Det er i 7. etasje, men det er heis opp, understreker Fattighuset på Facebook. Gaver kan også leveres på lørdager fram til og med 20. desember. 

Blå kors

Men det er ikke bare barn som trenger julegaver til jul. Også Blå Kors kontaktsenter tar imot julegaver. Disse blir gitt videre til rusavhengige på Kontaktsenterets julefest.

- Et sett ullundertøy vil varme både kroppen og hjertet til en som kanskje bor i et parkeringshus, står det på Julegaveaksjonen 2014 sin Facebook-side.

- Vi inviterer deg til å kjøpe en ekstra julegave også i år. Og mens du gjør det vil vi at du skal se for deg smilet og gleden til den rusavhengige som pakker opp gaven fra deg, skriver de.

Årets julegaveaksjon blir førstkommende lørdag, 6. desember. Da står frivillige klare til å ta imot gavene i Mariboes gate 4 fra klokka 11 til 16. De som kommer vil bli servert varm drikke og pepperkaker.

Varmt tøy

Blå kors har sin egen ønskeliste til dem som vil kjøpe en ekstra julegave.
  • Ullundertøy
  • Ullsokker
  • Skjerf, lue, votter
  • Gensere
  • Jakker

- Men for all del; det er virkelig lov å være kreativ her. Vi har en høy andel menn og en liten andel kvinner blant gjestene våre. Merk gjerne gavene med kjønn og størrelse, skriver de på Facebook, og understreker at de ikke ønsker brukte gaver i denne sammenheng, siden det dreier seg om julegaver.

Ønsker nye gaver

Etter at Elin Moen i et leserinnlegg i ­avisa Nordlys skrev at man ikke bør gi brukte leker til barn om trenger det, har debatten rast om dette temaet. Flere av de veldedige organisasjonen, som Blå Kors, sier rett ut at de ikke ønsker brukt tøy siden dette dreier seg om julegaver.

Også Frelsesarmeen mener julegaver bør være nye.

-  Vi streber vi etter å gi bort nye ting som julegaver. Om du vil gi bort en julegave til ett barn som ikke har så mye, er det fint om dette er nytt. Men ogå de brukte tingene vi får inn blir gitt bort, men ikke som julegaver, forklarer Herikstad. Hun understreker at Frelsesarmeen er veldig for gjenbruk, og at gaver som de eventuelt ikke får distribuert, til slutt vil havne på Fretex.