Nyheter

Polsk OL-nei endrer lite

OL 2022: Også polske Krakow hopper av OL-kampen etter at befolkningen sa nei. Men bare en drøy tredel av innbyggerne møtte opp til avstemningen. Folk er likegyldige.

Fire byer gjenstår i kampen om vinterlekene i 2022: Lviv (Ukraina), Beijing (Kina), Almaty (Kasakhstan) og Oslo.

- Vi får en konkurrent mindre fra Europa, men for søkerprosessen vår betyr dette ingenting, sier OL-direktør Eli Grimsby.

Da IOC-president Thomas Bach var på besøk i Norge, svarte han dette da Dagsavisen spurte om antall søkere til lekene i 2022 nå er for få.

- Tvert i mot, det er ganske uvanlig at vi har fem byer igjen ett år før avgjørelsen tas, svarte han på det. Nå er det altså fire.

Det polske nei i Krakow følger opp tilsvarende folkeavstemninger i Tyskland og Sveits. I Sverige var det regjeringen som satte foten ned tidlig. Bare Oslos befolkning har sagt ja, selv om meningsmålingene nå viser andre tall. I Almaty og Beijing har man ikke avstemninger om slikt.

Dagsavisens gjennomgang av søknadene viser at Almaty har det mest kompakte konseptet til en fornuftig pris. Byen er mest kjent i Norge for den gamle skøyterekordbanen Medeo, som nå er nedlagt.

I begynnelsen av juli skal IOC skjære ned finalistene til to eller tre. At de ønsker Oslo med i finalen, synes ganske opplagt.

- Dette sier bare at det var en enda større prestasjon av oss å få et betydelig flertall ved folkeavstemningen. I og med at Polen er et stort vintersportsland, er konkurransen mindre og våre sjanser betydelig større nå, sier idrettspresident Børre Rognlien til TV 2.

- Men jeg tror IOC vet at land som Kasakhstan og Kina er i stand til å arrangere et slikt mesterskap. Så det blir ingen walkover, sier han.

Stort neiflertall

Motstanden mot et polsk OL i 2022 var tydelig i søndagens folkeavstemning i Krakow. Ifølge polske medier stemte 70 prosent «nie» på spørsmålet om Krakow bør søke om å få arrangere vinterlekene i 2022.

Andreas Selliaas er Norges fremste idrettsblogger med et stort internasjonalt nettverk. Han advarer mot å tro at det er fritt fram for Norge nå.

- Det er farlig å undervurdere de andre kandidatene, og det er uklokt å si allerede nå at IOC ønsker seg Oslo som arrangør i 2022. IOC består av 106 medlemmer med forskjellig mening, sier han til Dagsavisen.

- Å si at nå er det Europas tur, blir for lettvint. Det er flere i IOC som sikkert ønsker OL til andre deler av verden. Og Beijing og Almaty har statsgaranti, det har ikke Oslo, fortsetter han.

For dyrt

Krakow var den fjerde kandidaten som har hatt folkeavstemning. I tre av dem har det blitt nei.

- Det viser at når vanlige folk får bestemme, blir utfallet oftest negativt. Selv om OL fikk flertall i Oslo, viser målinger nå at stemningen for et OL ikke er stor her heller. Kostnadene er det viktigste for alle kandidatene. Det ser vi i Norge også. Og Sotsji står som et skrekkeksempel i så måte, sier han.

sporten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen