Stavanger Oilers hjemmebane, DnB Arena, er landets flotteste ishockeyhall til en prislapp på 210 millioner kroner.

Nye Jordal: En gavepakke eller fiasko?

KOMMENTAR: Nye Jordal Amfi blir mer enn dobbelt så dyr som den skamroste hallen til Stavanger Oilers. Vålerenga klager. Er det grunn til det?

Det er en pedagogisk utfordring for Vålerenga å forklare hvorfor det som andre ser på som en gavepakke til klubben, blir tatt imot med hån.

Da DnB Arena i Stavanger ble åpnet i oktober 2012 (med VIF som ett av lagene) endte prislappen på 210 millioner kroner. Arenaen med 37 VIP-losjer, konferansesenter og åpne publikumsarealer er i alle sammenheng blitt skamrost og er hovedårsaken til Stavanger Oilers vekst som toppklubb. I tillegg er arenaen en populær konsertarena med plass til 5000 tilskuere. Det var klubben selv som la premissene for hvordan hallen skulle se ut, etter mange besøk i svenske ishaller blant annet.

Nå har bystyret vedtatt å bygge en ny Jordal Amfi med en kostnadsramme på 535 millioner kroner. Den blir mindre enn den planlagte OL-hallen, men ifølge etaten «Kultur og idrettsbygg i Oslo» som skal stå for prosjektet, ivaretar den behovene til både topp og bredde og blir den mest moderne hallen i Norge i forhold til energieffektivitet og klimatilpasninger. Og de som jobber med konseptet har vært på studieturer både i Sverige og Stavanger. Det mangler ikke på innspill.

1. juli går prosjektet ut på anbud. Vålerenga har allerede vært i et titalls møter og er invitert inn i prosessen videre. Hallen ble ikke låst til noen eksakt størrelse i onsdagens bystyredebatt, men opposisjonens ønske om 110 millioner ekstra, fikk ikke flertall. For det var ingen som kunne forklare hvor de pengene skulle tas fra.

Vi har ikke spisskompetanse på bygging av ishockeyhaller. Men hvordan Norges dyreste ishallprosjekt skal bli stemplet som nærmest ubrukelig før første spadestikk er utført, må noen forklare nærmere. Og akkurat nå er det VIF som må gjøre det. Ja, det handler om størrelse. Det er trangere på Jordal enn "på et jorde på vestlandet" som byråden Rina Mariann Hansen (Ap) sa det i bystyredebatten.

«Det skulle gå an å bygge et godt anlegg for de pengene», sier generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund til VG.
«En tragedie i to akter», skriver Vålerenga på nett og kaller det et skittent politisk spill. Hvem har rett?