Nyheter

Nydalen er en stor betongjungel

Plastgress. Betong. Og tett-i-tett med høyhus. Dumping av forurenset snø. Slik bor folk i Nydalen.

Bilde 1 av 2

Grøntområdene glimrer med sitt fravær i de folkerike, nye bydelene i Oslo.

For en uke siden skrev Dagsavisen om det manglende parkdraget på Ensjø. Og du trenger kun kaste ett blikk utover Nydalen for å se at den stadig voksende bydelen også har et skrikende behov for grøntområder.

Saken fortsetter under bildet

Privat tomt: På denne parkeringsplassen i Sandakerveien 113-119 ser beboerne i Nydalen for seg at politikerne legger til rette for en stor park Foto: Sissel Hoffengh

Privat tomt: På denne parkeringsplassen i Sandakerveien 113-119 ser beboerne i Nydalen for seg at politikerne legger til rette for en stor park. Foto: Sissel Hoffengh

Nå har beboerne startet aksjonsgruppe for å få bygget en stor park på en stor ubebygget tomt som ligger i Sandakerveien 113-119 og i dag fungerer som parkeringsplass. På balkongene fra boligblokkene vaier store grønne plakater med «Ja til stor park i Nydalen», og gruppa har til nå samlet 2300 underskrifter på Min sak.no. Medlemmene hevder på gruppas facebookside at det er få steder i Oslo der fraværet av politisk ledelse i byutviklingen har vært så tydelig som i Nydalen.

Les også: Slik ble leilighetene på Ensjø solgt – og slik ble virkeligheten (DA+)

Flere boliger

Beboerne er lei av å se på utviklingen der private selskaper, med Avantor, tidligere Elkem og Nydalen Spikerverksted, i spissen, bygger høyt og tett, mens områder som er satt av til parker og møteplasser er av ubetydelig størrelse i forhold.

– Med nye 50.000 kvadratmeter med kontor og ytterligere 3000 boliger planlagt, blir behovet for grøntarealer ikke mindre, sier Torger Kjeldstad fra aksjonsgruppa.

Vi møter han, sammen med Peter Kolstad, og Are Qvale med hunden Bob. Aksjonsgruppa krever nå at Oslo kommune etablerer en stor, grønn park på T-banetomten og Schibstedtomten med adresse Sandakerveien 113-119, som i dag benyttes som parkeringsplass. Den privateiede tomten er det siste egnede området i nærmiljøet som foreløpig ikke er bebygget.

– På den ene siden ser vi Schibsted trykkerier som Obos har kjøpt, med først en 10-års kontrakt for trykkeriet med mulighet for forlengelse. Men til slutt vil det bli bygget leiligheter der, og i dag er det regulert til 2200 leiligheter, et forslag fra Obos som i dag ligger hos Plan- og bygningsetaten, sier Torger Kjeldstad.

– Parkeringstomten, eller T-banetomta som vi kaller den, er per i dag regulert til industriområde regulert for 50 000 kvadratmeter med kontorbygg. Avantor som eier tomten ønsker å få det regulert til boligeiendom for å få ytterligere noen tusen leiligheter her, for det vil gi større avkastning, sier Kjellstad.

Han forteller at beboerne er blitt invitert til å komme med innspill, men kun hvor man kunne plassere små beplantede bed og benker.

Les også: Ensjøbeboere føler seg lurt – dette svarer byråden

Plastgress

Bydelen er barnerik, og i tillegg bor mange studenter på trange hybler i Nydalen.

Deres behov for en uteplass blir ekstremt synlig langs Akerselva i sommerhalvåret, da folk sitter tett i tett på hver minste lille grønne flekk. På Fernanda Nissen skole er mulighetene til utegym begrenset.

Saken fortsetter under bildet

Plastgress: Markblomstene vokser utenfor barnehagens lekeområde i Nydalen. Foto: Aksjonsgruppa for stor grønn park i Nydalen

Plastgress: Markblomstene vokser utenfor barnehagens lekeområde i Nydalen. Foto: Aksjonsgruppa for stor grønn park i Nydalen

Når Dagsavisen går forbi den lokale barnehagen sitter to småjenter på huk ved gjerdet. De har gravd en grop under gjerdet og små fingre strekker seg ut for å plukke markblomster fra utsiden. Inne i barnehagen gror det ingen ting.

– Barnehagen har plastgress. Årsaken er at ordentlig gress vil bli nedslitt, fordi det er så mange barn her. Det er jo i seg selv tragisk. Utearealene her er ned til en tredjedel av minste anbefalte areal per barn. En stor grønn park vil kunne bøte på noe av arealbehovet til skoler og barnehager i området, sier Torger Kjeldstad.

– Ironisk, med tanke på at Fernanda Nissen selv faktisk var en forkjemper for parker og grøntområder i bydelene. Hadde hun sett Nydalen hadde hun vridd seg i graven, sier Are Qvale.

Les også: «Ensjø har blitt et skrekkeksempel»

Snødumping

Den store plassen der beboerne ønsker seg park blir i dag brukt som parkeringsplass.

– Og på vinteren brukes den også til snødumping. Den snøen som er for forurenset til å gå i fjorden, den blir altså dumpet her i vårt nærmiljø, sier Peter Kolstad.

Aksjonsgruppa krever nå at kommunen må omregulere eller kjøpe tilbake tomten slik at de kan få en park. Og nylig sendte de et åpent brev til MDG og Hanna Marcussen med spørsmål om hvordan hun vil behandle saken politisk. I øyeblikket ligger saken ute på høring hos Plan- og bygningsetaten. Hanna Marcussen var ikke tilgjengelig for svar da Dagsavisen tok kontakt torsdag.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen