Norway Cup tar selvkritikk: – De andre turneringene har vært flinkere enn oss

Mens Norway Cup kan skilte med 92 utenlandske lag, har det danske motstykket Dana Cup 855 utenlandske lag med

Norway Cup markedsfører seg som verdens største fotballturnering for barn og unge 10–19 år, med 3v3 fotball for spillere 6–10 år siste helgen av turneringen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fra 1972

Turneringen startet i 1972, og hadde kvinnelag med allerede fra starten.

I noen hektiske sommeruker er det store fotballturneringer både i Norge (Norway Cup), Sverige (Gothia Cup) og Danmark (Dana Cup).

– Vi regner oss som verdens største da vi har flere lag enn Gothia Cup, men de er større enn oss når det gjelder internasjonale lag, sier presseansvarlig Hilde Østerkløft i Norway Cup.

I år er det påmeldt 98 utenlandske lag av 1.899 lag. Det utgjør drøyt fem prosent.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dana Cup nesten 20 ganger «bedre»

I Dana Cup, som har 970 lag med, er 855 lag, eller hele 88 prosent, utenlandske.

I Gothia Cup, som ble spilt tidligere i juli, var 854 av 1.731 lag utenlandske, tilsvarende nesten 50 prosent.

– Vi har forskjellige nettverksskapende tiltak og deltar på messer. Vi reiser også rundt og besøker interessante land for å spre informasjon om Dana Cup, svarer pressesjef i Dana Cup, Torben Vandsted, på spørsmål om hvordan de jobber ovenfor utenlandske lag.

– Så hvorfor er det så liten utenlandsandel i Norway Cup?

– De andre turneringene har nok vært flinkere enn oss til å få med utenlandske lag, forklarer Østerkløft.

– Men dette er noe vi jobber systematisk med nå. Tidligere har vi ikke vært flinke nok. Vi ønsker å få opp antall utenlandske lag, sier hun.

Norway Cup har i mange år samarbeidet med Norad og UDI om å få lag til Norge.

– Det samarbeidet har ført til at mange lag fra særlig utviklingsland får komme til Norway Cup. Vi har i samarbeid bidratt til med økonomisk støtte til oppholdet i Norge. I år har vi seks lag fra Palestina som nyter godt av dette, sier hun.

Les også: Frode Kyvåg sykla hjem. Siden har han ikke vært på Ekebergsletta (DA+)

30 nasjoner

I år er det med lag fra 30 nasjoner, inklusive Norge, ifølge Norway Cups hjemmesider.

– Et guttelag fra Nord-Korea fikk ordnet visum i siste liten, mens et jentelag fra Iran ikke fikk visum grunnet noen foreldresamtykke-skjema som ble levert inn for sent, sier hun.

– Hva gjør dere for å øke andelen utenlandske lag?

– Vi har agenter og reisebyråer rundt omkring i verden som jobber for oss. I år har vi også vært på en messe i USA. Deltakelse der har økt antall amerikanske lag fra to i fjor til elleve i år. I tillegg bruker vi mye digital kommunikasjon for å komme i kontakt med lag, sier hun.

– Norway Cup, Gothia Cup og Dana Cup går tett oppunder hverandre. Burde det ikke vært mulig å få flere med når de først er i nærheten?

– Dette er også en ting vi jobber med for å få til. Blant annet med de reisebyråene som organiserer turene til de ulike turneringene, sier Østerkløft.