Byløvene

Nord & Natt er toppen av Tøyen

Her må nettene gjerne bli lange. Nord & Natt bidrar til Tøyens forvandling.

Dagsavisen anmelder

5

Hagegata 22-24

Tlf. 90 36 89 93

Mat  5

Meny  5

Miljø  5

Service  4

Prisnivå  5

– Her har de virkelig fått mye ut av et kjedelig utgangspunkt, sier Løvinnen etter at vi har satt oss ned på Nord & Natt på Tøyen.

Det i utgangspunktet enkle lokalet har fått stemningsfull lyssetting, det er satt opp skillevegger, og midt i rommet står en svær trestamme. På den ene veggen er det avdekket en mursteinsvegg som bidrar til den lune stemningen.

I samme lokale som restauranten har Nord & Natt en mer uformell bistro, selv om heller ikke restauranten har høy slipsfaktor. Bistroen serverer dagens middag, burgere, supper og gryter og har lokal øl på tapp. I både restauranten og bistroen er det folk i alle aldre. Mor og datter. Godt voksne par. Unge vennegjenger. Hettegensere og bukser med press om hverandre.

Området rundt Tøyensenteret har gjennomgått en total forvandling det siste året. Kaffe- og vinbaren Nord ble utvidet til Nord & Natt i november. Sammen med utestedet Postkontoret har de bidratt sterkt til Tøyens forvandling. I tillegg har det nylig åpnet en cocktailbar i de gamle lokalene til kjoleforretningen Human Mote. Her vi sitter og ser ut på folkelivet og de enkle butikkfasadene på den andre siden av gågata, tenker vi på Kødbyen i København – slakterområdet som er tryllet om til utelivseldorado. Er det dit Tøyen er på vei? Utseendemessig er i hvert fall ikke utgangspunktet så helt annerledes.

Vi går for femrettersmenyen, der Nord & Natt har brukt sin trerettersmeny som basis og lagt til to retter. Treretteren koster 300 og femretteren 540 kroner. Men aller først kommer den veldig blide, unge servitøren med brød og rørossmør. Det lyse brødet er litt tørt, men rugbrødet, derimot, er nydelig.

Så får vi en kremet blåskjellsuppe med røkte blåskjell og grønne dråper av dillolje. Røyksmaken gir en spennende dimensjon til suppa, og det ser pent ut med dilloljen perlende på toppen. Til suppa får vi en sprudlende cremant, som er søt og god til. Glasset er stort. Det skulle vise seg hvorfor.

Neste rett er nemlig «Sjøbad», en nydelig kreasjon av smågodt fra sjøen. Cremanten skal være følgesvenn også til denne, forteller servitøren. Noe vi strengt tatt burde ha fått vite tidligere, for å unngå at vi drakk den opp til forrige rett. «Sjøbad» består av blåskjellemulsjon med dagens skalldyr – i dag er det kamskjell – lodderogn, chips og hvitløkskrem, servert på en stor, blå glassboble. Det smaker fantastisk og ser like fantastisk ut. De fløyelsmyke kamskjellene får en herlig kontrast i de sprø chipsene. Dette er en skikkelig godtepose fra havet.

Ut og spise? Les flere restaurantanmeldelser her

Til hovedrett skal vi ha den spennende «’Fårikål’ lam fra Gol og kål», med røkt rosenkålkrem, grønnkålchips og lammesjy med pepper. På bordet kommer et mørt stykke lammekjøtt, sprø grønnkålchips, rosenkålpuré, dampede kålblader og peppersjy. Også dette er vakkert presentert.

– Det er norsk lam, fra sør, forteller servitøren, og vi blir litt i stuss over hva det betyr. Hun har ikke helt kontroll på innholdet i rettene, vår godeste servitør. Hun er veldig imøtekommende og entusiastisk, men må stadig løpe og sjekke med kollegaer når hun skal fortelle oss hva vi skal spise.

Uansett om det er litt uklart hvor lammet kommer fra, fungerer retten veldig godt. Den er en mer sofistikert variant av den tradisjonelle fårikålgryta. Å lage puré av rosenkål er kreativt, og vi elsker grønnkålchips, selv om disse dessverre har fått en brent bismak.

I glasset får vi en rødvin fra Sicilia som lukter intenst av portvin. Smaken forandrer seg imidlertid mye når vi får mat til. Et dristig, men interessant valg.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fjerde rett ut er kalt Munkebybrûlée. Vi får en speltvaffel servert med en crème brûlée lagd på Munkebyost, som er en halvfast rødkittost laget av munker på Munkeby Mariakloster utenfor Levanger. Vi får også et lite glass med kompott.

Det er for så vidt en interessant vri på vaffel med rømme og syltetøy, men vaffelen er ganske traust og kjedelig, og retten faller igjennom sammenlignet med resten av måltidet. Kaffen vi får til, er imidlertid veldig god. Det merkes at Nord opprinnelig er en kaffebar, for de kan sine kaffebønner.

Siste rett – og avsluttende dessert – er en mandel- og pistasj-moussekake med solbær og et lokk av sjokolade. Nøttebunnen er veldig god, om enn litt hard. Løvinnen må bruke kniv, men det ligger jo ekstra kniver på bordet, og når hun først får bunnen i munnen, er den god og seig. Løvens nøtteallergi er ikke noe problem for Nord & Natt, som på strak arm tilbyr ham en nydelig konfektkake laget på sjokolademousse.

Som drikke til kakene får vi en søt, blomsterduftende dessertvin fra Malaga. Det er en god match.

Det har på ingen måte gått nord og ned for Nord & Natt. Vi kommer mer enn gjerne hit på nytt.

Les også: Dette er et hyggelig og avslappet sted for en hverdagsmiddag