Nyheter

Naboopprør mot parkrasering

Folk på Vålerenga er rasende på Bane NORs planer om togutbygging i bydelen. De frykter at deler av Vålerengaparken vil bli rasert.

– Hvis Bane NOR gjennomfører disse planene, er det svært negativt for barna på Vålerenga. Over halvparten av det vi i dag bruker som skolegård vil bli borte, sier rektor ved Vålerenga skole, Elin Honningsvåg, til Dagsavisen.

For å få plass til alle de nye togene som skal gå gjennom Oslo de neste årene må kapasiteten på togskinnene gjennom Brynsbakken utvides kraftig. Dette får særlig to konsekvenser for beboerne på Vålerenga:

Det skal bygges en gangbru over togskinnene. På tegningene ser det ut til at arbeidet vil legge beslag på et stort uteområde som i dag brukes som en utvidet del av skolegården til Vålerenga skole.

Les også: Her må historiske trehus vike for toget (DA+)

Det skal bygges nye overføringsspor i bebyggelsen på Vålerenga, som betyr at den vernede trehusrekka på «Hylla» må fjernes. Byantikvaren har sagt at husene skal settes opp et nytt sted, mest sannsynlig i grøntområder i Vålerengaparken eller Svartdalsparken.

Saken fortsetter under bildet

Bekymrede innbyggere på Vålerenga frykter at Vålerenga-parken blir rasert som følge av togutbyggingen. I skrivende stund hadde Facebookgruppa «Redd Vålerengaparken» over 1.600 medlemmer. Gruppa ble opprettet på onsdag.

Bekymrede innbyggere på Vålerenga frykter at Vålerenga-parken blir rasert som følge av togutbyggingen. I skrivende stund hadde Facebookgruppa «Redd Vålerengaparken» over 1.600 medlemmer. Gruppa ble opprettet på onsdag. Foto: Hilde Unosen

Naboprotester

Nå tar naboene på Vålerenga til motmæle. De er livredde for å miste verdifullt grøntareal i den allerede tettpakkede bydelen.

Åsne Dahl Torp er nestleder i FAU ved Vålerenga skole. Sammen med Camilla Rønes leder hun også aksjonsgruppa «Redd Vålerengaparken». Facebook-gruppa ble opprettet onsdag, og har allerede fått over 1.600 medlemmer.

– Dagens plan fra Bane NOR vil være intet mindre enn en skandale. Vi vil ha hele skoleområdet og parken ut av prosjektområdet, sier hun.

Skoleområdet forsvinner, i hvert fall i prosjektperioden. Og barndommen er kort, legger Dahl Torp til.

– Parken er hjertet i Vålerenga, og her kan barna leke trygt med lett tilsyn fra alle som går forbi og foreldre og andre som bor i bebyggelsen rundt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Lekeområde

I dag ligger det et lekeområde med blant annet ballbinge, basketbane og en nylig rehabilitert lekeplass inntil togskinnene. Dette ligger tett opptil Vålerenga skole, og brukes av skolebarna som en del av skolegården. Det kan også oppfattes som en del av Vålerengaparken.

Rektor Honningsvåg sier at det ikke bare er lekeområder for barna som kan bli borte, men også verdifullt uteområde for skolen.

– Det vil påvirke hele skoledagen. Vi vil få store problemer med å få gjennomført gymtimer og annen fysisk aktivitet. Vi må endre timeplaner og friminuttene må deles mellom elevene, sier hun.

Toner ned planene

Prosjektleder for Brynsbakken i Bane NOR, Torun Hellen, er opptatt av å skille mellom de to prosjektene. Den nye gangbrua over togskinnene, som tilsynelatende vil beslaglegge hele uteområdet til skolen, sier hun vil bli langt mindre inngripende enn det ser ut på tegningene. Detaljplanleggingen er ikke i boks ennå, så Bane NOR har tegnet ut et større område enn de faktisk trenger til gangbrua for å være på den sikre siden.

Hun mener det er større grunn til bekymring for flyttingen av de vernede trehusene på «Hylla», som kan ende opp i Vålerengaparken og stjele plass fra grøntområder.

– Plan- og bygningsetaten har pekt på to alternativer der vi kan sette trehusene som må flyttes, og det ene er i kanten av Vålerengaparken. Dette er ikke vårt ønske, men noe vi er blitt bedt om å gjøre. Nå er det greit å få fram alle meninger i denne saken, også fra beboerne. Så kan Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren se alle meninger om denne saken, sier Hellen.

Hun understreker altså at å legge trehusene i Vålerengaparken ikke er Bane NORs idé, men noe de kan bli pålagt av politikerne dersom prosessen videre blir vedtatt etter en høringsrunde.

– Hvis Oslo kommune ønsker å gå videre med dette etter å ha hørt alle meningene, må vi utrede hvordan vi best mulig kan flytte de verneverdige byggene. Nå må kommunen ta stilling til om de ønsker en slik flytting på tross av alle protestene. Vi gjør som Oslo kommune bestemmer at vi skal gjøre. Vi ønsker ikke å legge beslag på Vålerengaparken, bortsett fra til gangbrua, som vi mener er til nytte for ungene, sier hun.

Mer fra Dagsavisen