Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet har greid å grafse til seg to millioner budsjettkroner for å rydde opp i gummigranulaten på Oslos kunstgressbaner.

Nå skal hun rydde Oslo for gummi

Ingen vet hvor mange gummikuler som ble måkt ut i naturen fra Oslos kunstgressbaner i vinter. Men nå vil kommunen rydde opp.

Oslo har snart 100 kunstgressbaner. Nesten alle er fulle av bittesmå gummikuler, det som på fagspråket heter granulat. Men sakte men sikkert forsvinner de kulene vekk fra banene og ut i naturen.

I år var det attpåtil en veldig snørik vinter. Så de banene som har vinterdrift måtte måkes ofte. Og når måkebilene skraper skuffa langs kunstgresset, da følger det med gummigranulat, og problemet med gummi på avveie vokser.

Les også: Her får Oslo nye kunstgressbaner i 2018

Støvsuger

Dette problemet har Oslo kommune tatt tak i, i det reviderte kommunebudsjettet som ble lagt fram denne uka. Der er det satt av to millioner kroner til opprydning av gummigranulat.

GUMMIHAUG: Når snøen måkes fra fotballbaner om vinteren blir det fort enorme hauger med granulat. Her fra Valle.

Når snøen måkes fra fotballbaner om vinteren blir det fort enorme hauger med granulat. Her fra Valle. Foto: Aslak Borgersrud

Prosjektet går ut på å «støvsuge» områdene rundt banene for granulat, å slamsuge alle kummene på banen hvor granulaten har havna, og montering av nye kumlokk som hindrer at granulat forsvinner ned i kummene på nytt.

– Vi veit ikke om vi får opp alt, men vi skal i hvert fall få opp det vi kan, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap), som for anledningen står med hendene fulle av granulat på Dælenenga i Oslo.

Hun kan ikke fortelle nøyaktig hvor mye granulat som forsvinner fra Oslos baner, fordi det er hver enkelt klubb som fyller på. Imidlertid starter kommunen fra i år mer systematisk kartlegging av granulatsvinn.

Les også: MDG vil forby engangsplast – dette er det du trenger å vite

Fare for forbud

For noen uker siden vedtok byrådspartner MDG på landsmøtet sitt å fjerne gummigranulat fra alle norske kunstgressbaner innen 2020.

– Er denne opprydninga et forsøk på å unngå forbud?

– Per nå har vi ikke fullgode alternativer til gummigranulat. Granulat gjør at banene har bedre spilleegenskaper, det er bedre demping, og så videre, sier hun.

Det er disse små gummikulene idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) håper å komme til livs. Foto: Aslak Borgersrud

– Dette gjør vi for å holde granulaten der den skal være. Så lenge den er på fotballbanene og ikke i naturen kan vi forhåpentligvis slippe å bytte til andre ifyllsmaterialer som vi ikke veit om er like gode, sier byråden.

– Er du for eller mot et forbud mot gummigranulat?

– Det har ikke Arbeiderpartiet tatt stilling til.