Et landemerke i Oslo: Den amerikanske ambassaden.

Nå selges den amerikanske ambassaden

Budrunden starter i mai.

 

Eiendomsmeglerfirmaet CBRE, som fikk salgsoppdraget i oktober i fjor, gikk nylig ut med et digitalt prospekt for salget av eiendommen til den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48. Så snart ambassaden flytter til Huseby selges huset, som er blitt et landemerke i Oslo. Bygget har en høy verneverdig og er ifølge Byantikvaren i fredningsklasse.

–  Det er ett av de viktigste modernistiske byggene i Oslo, og del av en viktig arkitekturhistorie. Et meget ambisiøst bygg godt tilpasset en odd tomt, bekrefter avdelingsleder hos Byantikvaren i Oslo, Morten Stige.

Saarinen

Da den amerikanske ambassaden skulle bygges på femtitallet, var det en stor utfordring å finne et konsept som utnyttet den bratte, trekantede tomten som hadde Slottet som nærmeste nabo. Valg av arkitekt falt på den finsk-amerikanske arkitekten og møbeldesigneren Eero Saarnien, som blant annet hadde tegnet General Motors Technical Center i Michigan.

–  Det er en vanskelig tomt, men Saarinens løsning hadde et sterkt uttrykk. Samtidig tok det hensyn til den omkringliggende bebyggelsen, og på den måten viste godt naboskap, noe alle byggeprosjekter kan lære av, sier Morten Stige.

Unik eiendom

Den amerikanske ambassaden i Oslo sto ferdig bygd i 1959. Med dette bygget viste amerikanerne at de ville noe mer enn bare å ha en tilstedeværelse her, de ønsket også å skape et kulturhus.

–  Kulturutveksling var et åpenbart motiv og i de første årene hadde bygget et bibliotek og et musikkbibliotek som var åpent for publikum, slik at folk kunne komme å lære om blant annet jazzhistorie og så videre. Et positivt innslag midt i en epoke preget av kald krig, sier Stige.

Når eiendommen nå skal selges markedsføres den bredt hos både norske og internasjonale investorer, og meglerhuset CBRE melder om stor pågang fra ulike aktører.

–  Det er en unik eiendom med historisk sus og perfekt beliggenhet. Det er stor pågang fra ulike aktører. Interessen kommer fra flere typer kjøpere, blant annet norske og internasjonale eiendomsutviklere, private investorer og større eiendomsselskap, uttalte seniordirektør Hans-Christian Birkedal i CBRE Capital Markets til Estate Nyheter denne uka. De ønsker ikke å utdype dette overfor Dagsavisen og henviser isteden til salgsprospektet. 

–  Jeg kan bekrefte at U.S. Department of State har gitt CBRE i oppdrag å bistå med salg av ambassadebygningen i Henrik Ibsens gate. Salg vil gjennomføres i etterkant av at ambassaden flytter til Huseby. Det er opprettet en egen hjemmeside for eiendommen. Utover dette har jeg ikke noe å tilføye, sier Hans-Christian Birkedal fra meglerfirmaet CBRE til Dagsavisen.

Budrunden starter i mai

–  Selvsagt ønsker vi at det er en kjøper som ikke bare søker beliggenheten, men som ønsker å ta vare på bygget og ser verdien i det historiske og representative ved huset. Og en eier som har råd til å kjøpe et raust bygg, som ikke nødvendigvis trenger å nyttegjøre seg av hver eneste kvadratmeter, sier Morten Stige. Han håper også at framtidig eier vil gjøre hust åpent for publikum, slik at folk kan få komme inn å se blant annet det flotte atriumet som ligger i midten.

Bygget er på 6022 kvadratmeter fordelt på fire etasjer og kjeller. Megleren ønsker ikke si noe om hva som forventes av salgssum eller hva eiendommen kan gi av leieinntekter, men er tydelige på at en ny eier må regne med å renovere bygget, og forholde seg til Riksantikvarens tanker om bevaring. Første budrunde begynner i mai. Salget påregnes å være avsluttet i løpet av sommeren.